Monika Obrtalová Krimi

Kauzu lúpežného prepadnutia sudcu súd odročil

Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici sa dnes nemohol zaoberať kauzou 34-ročného Mareka D., ktorého prokurátor obžaloval zo spáchania zločinu lúpežného prepadnutia sudcu Krajského súdu v Banskej Bystrici Slavoja S., jeho manželky a ich dcéry.

Obžalovaného Banskobystričana sa totiž nepodarilo eskortovať do mesta pod Urpínom z ústavu na výkon trestu, v ktorom si odpykáva trest za spáchanie iného trestného činu. Predseda senátu preto hlavné pojednávanie odročil na 4. novembra. Marek D. na súde, podobne ako v prípravnom konaní, využil svoje právo a vypovedať odmietol. Uviedol však, že tak urobí až po tom, ako senát vypočuje všetkých svedkov. V tejto kauze sa zodpovedá aj z prečinu porušovania domovej slobody, ktorého sa takisto ako zločinu lúpeže mal dopustiť v spolupáchateľstve. Dohodu o vine a treste uzavrieť s prokurátorkou odmietol a tvrdí, že je nevinný a skutok, zo spáchania ktorého ho obžalovali, nespáchal.

Podľa obžaloby Marek D. spolu so zatiaľ nezisteným komplicom mal sudcu a jeho rodinu prepadnúť večer 2. novembra minulého roku medzi 19.30 a 19.45 h v ich dome v Slovenskej Ľupči neďaleko Banskej Bystrice. Páchatelia sa dnu dostali po tom, ako jeden z nich rozbil sklo na okne kuchyne. Sudcovi, jeho manželke a ich dcére prikázali ľahnúť si na podlahu a následne im páskou zviazali nohy a ruky. Násilníci sa pýtali obetí, kde majú sejf, prišli si totiž pre peniaze. Žiaden sejf sa však v dome nenachádzal. Po tom, ako sa prepadnutého spýtali, kde pracuje a on im povedal, že je sudcom, zneisteli. Krátko na to sa vonku ozval hluk motora prichádzajúceho auta, ktoré patrilo susedovi. Obaja lupiči následne z domu ušli. Ešte predtým však dva mobily hodili do hrnca s vodou, aby ich znefunkčnili.

Takýto priebeh lúpežného prepadnutia popísali na predchádzajúcich častiach hlavného pojednávania poškodený, jeho manželka i ich dcéra. Sudca nepredpokladá, že ho prepadli pre niektorú z káuz, ktorou sa zaoberal. Výšku škody, ktorú utrpel, spresnil na vyše 130 eur. Potvrdil, že on, ani manželka a dcéra žiadne zranenia počas lúpežného prepadnutia neutrpeli.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM