Samospráva

Kaník v príhovore na námestí: Zmeňme spolu to, čo sa nám nepáči!

/PR/ Popoludnie predvolebnej stredy patrilo niekoľkým kandidátom na post šéfa vyššieho územného celku. Jedným z rečníkov bol aj Ľudovít Kaník, ktorý okrem iného prisľúbil, že do nášho kraja chce po zvolení priniesť prácu.

Ilustračný obrázok k článku Kaník v príhovore na námestí: Zmeňme spolu to, čo sa nám nepáči!
Zdroj: Dnes24.sk

Na Námestí SNP sa dnes zišlo viacero kandidátov na župana pre Banskobystrický kraj. Ako prvý sa po niekoľkých piesniach v podaní hudobnej skupiny Unisex publiku prihovoril poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník. Po príhovoroch kandidátov nasledovalo vystúpenie skupiny Gladiátor.

Náš kraj potrebuje novú krv

Banská Bystrica a Vyšší územný celok podľa Kaníka potrebuje novú krv. „Potrebuje ľudí, ktorí sú mladí, dynamickí, plní nových nápadov a myšlienok. Bez nich sa nepohneme. Bez nich nedokážeme dať tú novú energiu tomuto kraju. To prvé, čo po zvolení urobím, je, že okamžite začne pracovať odborný tím ľudí, ktorí sa budú špecializovať na jednu jedinú vec. Budú sa od rána do večera venovať tomu, aby po celom svete hľadali a lákali do nášho kraja zamestnávateľov, nových investorov – malých, stredných, veľkých…“ povedal Kaník.

Podľa poslanca je potrebné ľuďom poskytnúť kvalitné pracovné miesta za dobrý plat, aby nemuseli pracovať za minimálnu mzdu. Takýmto spôsobom chce novú energiu vlievať nielen do veľkých miest, ale všade, aby sa nezabudlo ani na juh Slovenska, Pohronie a ďalšie doliny, ktoré sú v zlej situácii. Kaník preto vyzval do svojho tímu tvorivých ľudí, aby sa po voľbách ozvali. Okrem iného na margo otázky o župane vtipne priznal, že dlhé roky má modrý župan, ktorý ale nebol kúpený cielene.

Zlomový moment pre kraj

Hlavné je podľa Kaníka nezabudnúť ísť voliť. „Nie je podstatné, koho voliť, ale ísť voliť. Najhoršie je nevoliť, zostať pasívnym a nechať na druhých, nech rozhodujú za vás. Tak zmeňme spolu to, čo sa nám nepáči! A to sa dá v sobotu,“ prihovoril sa ľuďom Kaník.

Ako sa ďalej vyjadril, stojíme pred zlomovým momentom a teraz je šanca zmeniť beh vecí. „Zmeniť to v Banskej Bystrici, zmeniť to v kraji, a to po dvanásťročnej vláde ľavice, ktorá tento kraj dostala na najvyššiu mieru nezamestnanosti. Podniky zanikli, priemysel sa vytratil, cestovný ruch sa nerozvinul. A toto je potrebné zmeniť. Venovali sme intenzívne úsilie tomu, aby sme ľuďom vysvetlili, čo chceme dosiahnuť. Chodil som od dediny k dedine, sadil som lipy, ktorých sme vysadili sto. Budem v tom pokračovať aj po voľbách, lebo je to krásny symbol, tak nech sa to stane trvalou súčasťou mojej politickej práce,“ uviedol.

Recept na úspešný kraj

Základ podľa Kaníka je, že prinesie prácu. Nebude to podľa neho len prázdna deklarácia, ale realita. Druhá záležitosť, ako Kaník povedal, je oživiť poľnohospodárstvo, a to pomocou najmä malým hospodárom, malým farmárom, a tým zvýšiť zamestnanosť, využiť pôdu, ktorá je k dispozícii a následne rozvinúť obrovský potenciál cestovného ruchu. „K tomu všetkému potrebujeme kvalitné cesty, kvalitnú dopravu, dobré a dostupné zdravotníctvo. Keď tieto veci pospájame, môžeme vybudovať veľmi úspešný kraj, dynamicky sa rozvíjajúci, ktorý bude príkladom pre tie ostatné,“ podotkol Kaník.

Kandidát na predsedu VÚC začne údajne pracovať okamžite po zvolení. Najprv na skupine, ktorá má za úlohu dotiahnuť investorov. A hneď spustí aj projekt žup-karty, ktorá by v relatívne krátkom čase mala priniesť aspoň v malom ušetrenie každodenných nákladov. „Každý občan, ktorý ju o ňu požiada, ju dostane bezplatne, a bude mať zľavu na potraviny v sieti potravinárskych predajní, lekární… Do roka môžu byť prvé výsledky citeľné,“ načrtol Kaník.

Kaník v príhovore na námestí: Zmeňme spolu to, čo sa nám nepáči!
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM