Jakub Forgács Samospráva

Kandidátmi na poslancov sa zaoberal súd: Z koľkých uchádzačov nakoniec budeme vyberať?

Komunálne voľby sú tu už onedlho, ale zoznam kandidátov na poslancov v našom meste stále nie je známy. Mestská volebná komisia v Banskej Bystrici nezaregistrovala niekoľkých uchádzačov. Pre aké nedostatky tak rozhodla a ako dopadli ich odvolania na súde?

Ilustračný obrázok k článku Kandidátmi na poslancov sa zaoberal súd: Z koľkých uchádzačov nakoniec budeme vyberať?
Zdroj: Dnes24.sk

"Po preskúmaní kandidátnych listín Mestská volebná komisia nezaregistrovala štyroch uchádzačov o poslanecké kreslá, informoval nedávno predseda Mestskej volebnej komisie Pavel Žitňan. Situácia sa však po rozhodnutí súdu zmenila a 31 poslancov mestského zastupiteľstva si tak budeme vyberať nie z 222, ale až z 224 uchádzačov.

„Dvaja zo štyroch kandidátov, ktorí sa po nezaregistrovaní Mestskou volebnou komisiou odvolali, sú už na základe rozhodnutia súdu definitívne zaregistrovaní,“ povedal pre Bystrica 24 Žitňan, podľa ktorého bude dvojica zaregistrovaných kandidátov normálne uvedená v zozname všetkých uchádzačov.

Podľa jeho slov sa jedná o jedného kandidáta politickej strany, ktorý nepredložil vyhlásenie kandidáta v originálnom znení, iba fotokópiu. „Následne na súd doložili originál, čo súdu stačilo,“ doplnil Žitňan. „U druhého kandidáta bola nekompletná petícia, v ktorej boli namiesto adries uvádzané opakovacie znaky,“ povedal s vysvetlením, že súd konštatoval, že opakovací znak podľa Slovenskej technickej normy na petíciu postačuje.

„Nezaregistro­vanými kandidátmi sú nezávislá kandidátka, ktorá nepredložila dostatočný počet podpisov a kandidát za politickú stranu, ktorý nepredložil originál vyhlásenia, ale voči nášmu rozhodnutiu sa neodvolal,“ spomenul Žitňan. Ako dodal, zoznam kandidátov už spracuváva zapisovateľ a zverejniť by ho mohli už dnes.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM