Tlačové správy

Kandidát Rado Procházka: Nemám krvavé oči vo vzťahu k nikomu. Ani ku Kotlebovi...

Občiansky kandidát na prezidenta Rado Procházka predstavil v banskobystrickom kníhkupectve Panta Rhei svoju v poradí dvanástu knihu. Asi päťdesiatka prítomných bola zvedavá na prezidentské právomoci, kandidátove plány, ale reč prišla aj na nového župana a spoluprácu s ním. Čo na to Procházka?

Ilustračný obrázok k článku Kandidát Rado Procházka: Nemám krvavé oči vo vzťahu k nikomu. Ani ku Kotlebovi...
Zdroj: Dnes24.sk

(PR) – Knihu nazval ju Nejasná správa z Planéty opíc, hoci pôvodne mal iný plán – kniha sa mala pôvodne volať Otčina moja. “Nakoniec sme zvolili názov, ktorý odkazuje na tému, ktorá stále ešte je živá – trauma z Gorily. Preto je tá správa nejasná, lebo nevieme, aká bola pravda. Obsahom knihy sú moje bezprostredné spontánne postoje k tomu, čo sa deje okolo plus parlamentné vystúpenia a rozhovory. A sú tam veci, ktoré už by som dnes takto nepovedal v ktorých som sa pomýlil, ale nechal som ich tam,“ vraví Procházka.

Účelom knihy je podľa jeho slov povedať ľuďom o sebe pravdu a čo najviac o tom, ako sa pozerá na vzťah občana a štátu.„Nie sme atómy, ale žijeme v spoločenstve. A to sa nedá tak, že budem retušovať seba spred troch rokov, obraz musí byť verný,“ popísal knihu autor.

Bystričania kládli rôzne otázky, okrem súčasného politického systému a jeho fungovania na slovenskej pôde padla otázka aj na prípadnú spoluprácu s novou hlavou bystrickej župy. „VÚC je regionálna vláda. V primeranom rozsahu by som ako prezident sledoval aj to, či ten program, na ktorý nový predseda VÚC dostal mandát (a ten mandát ja rešpektujem), sa realizuje alebo nie. Nemám krvavé oči vo vzťahu ku komukoľvek. To je vec ľudí, ktorí tu žijú a nezaslúžia si aroganciu a poučovanie o vreciach zemiakov. Je to príučka. Podľa mňa perspektíva pre Slovensko je skôr otvorená spoločnosť, než pestovanie uzavretých get, kde budeme po sebe hádzať blato a vzájomne si niečo vyčítať a obviňovať sa. Tento model je mi cudzí, ale rešpektujem, že sa v tomto kraji preň našla väčšina.“

Moderátor Dado Nagy prirovnal úsilie Rada Procházku zasiahnuť do bezprávia na Slovensku k donkichotstvu, ten však jeho pohľad nezdieľa: „Nemyslím si, že to je márny boj. Lebo Don Quijote bojoval s vymysleným protivníkom a tu čo treba zmeniť sú reálne veci, nie chiméra. Ja som si nevymyslel, že ľudia na Slovensku nedôverujú súdom, ktoré pritom rozhodujú v ich mene a ktoré si ľudia živia z vlastných daní. Nevymyslel som si ani 14%-tntú nezamestnanosť, s ktorou treba urgentne niečo robiť, lebo súvisí aj s dôstojnosťou človeka a ochranou rodiny. To sú reálne témy a reálne problémy.“

Po čítaní v debate nasledovala autogramiáda. Prezidentský kandidát uvádza svoju knihu po celom Slovensku. Banská Bystrica bola v poradí tretím mestom, ktoré Rado Procházka navštívil. Zatiaľ tu bola najživšia aj najdlhšia diskusia, trvala bezmála dve hodiny.

foto: Roman Skyba

Rado Procházka v Panta Rei v Banskej Bystrici
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM