Ivana Kováčiková Rôzne

Kam utiecť v tropických horúčavách? 5 miest v Bystrici a okolí, ktoré vás schladia

Letné prázdniny ešte ani nezačali a už na nás útočia horúčavy. Prinášame 5 tipov, ako sa ochladiť pri stúpajúcich teplotách. Netreba vôbec chodiť ďaleko!

Ilustračný obrázok k článku Kam utiecť v tropických horúčavách? 5 miest v Bystrici a okolí, ktoré vás schladia
5
Galéria

Ortuť na teplomeroch ukazuje posledné dni teploty nad 30 stupňov. Počas horúčav si treba dávať pozor na zvýšenú aktivitu, dodržiavať pitný režim a vyhýbať sa priamemu slnku. Naša redakcia si posvietila na aktivity, ktoré sľubujú príjemný zážitok aj v tých najväčších horúčavách.

Zelené parky v meste

Počas horúčav je dobré, nájsť si tienisté miesto. V našom meste poskytuje ideálne prostredie Leninov park, v ktorom sa nachádza viacero vyšších stromov. V parku sú aj lavičky a altánok. Ďalšou alternatívou je park pod Pamätníkom SNP. Detské ihrisko je situované do tieňa, takže sa o vaše ratolesti nebudete musieť báť. V blízkosti sa nachádza aj stánok so zmrzlinou, ktorá počas letných horúčav poteší nielen detské duše.

Plaváreň Štiavničky

Ak vás to viac ťahá k vode, krytá plaváreň na Štiavničkách s 50 m bazénom sa nachádza v časti Fončorda. Hĺbka vody sa pohybuje od 1,1 m do 2,1 m. Na plávanie a kúpanie sa na krytej plavárni využívajú celkom 3 bazény, plavecký, relaxačný a detský. Pre deti je samozrejme najväčšou atrakciou tobogan. Otváracie hodiny sú pre verejnosť od pondelka do piatka od 7:00 do 22:00 s posledným vstupom o 20:30. Počas víkendu je vstup upravený v sobotu od deviatej a v nedeľu od jedenástej hodiny. Základná cena vstupného je pre dospelú osobu 3,20 eur a pre dieťa od 6 do 15 rokov je cena hodinového vstupu 2,50 eur.

Plážové Kúpalisko

Bystrická pláž je už tiež otvorená a nachádza sa len 10 minút chôdze od centra. Nedávno sme vám priniesli informácie o konkrétnych cenách vstupného aj pripravovaných novinkách. Areál vďaka svojej rozlohe až 22,5 ha poskytuje rozľahlé plochy na slnenie, zábavu a športové vyžitie. Návštevníci majú k dispozícii päť bazénov, športoviská, in line dráhu, dráhu na vodné lyžovanie a ďalšie atrakcie. Okrem bazénov je pre plavcov prístupné i prírodné jazero. Občerstvenie návštevníkov zabezpečujú bufety s rýchlym občerstvením. Otváracia doba kúpaliska je pre všetky dni rovnaká od 9-tej do 19-tej. V okolí Bystice sa nachádza viacero letných kúpalisk, je len na vás ktoré si zvolíte.

Králický vodopád

V obci Králiky pri Bystrici sa nachádza prekrásny, sedem metrov vysoký, vodopád na Farebnom potoku. Voda tu padá z mohutného skalného stupňa ležiaceho v nadmorskej výške približne 650 m n. m. K vodopádu vedie z obce náučný chodník s niekoľkými informačnými tabuľami. K cieľu vášho výletu sa dostanete cez lesnú cestičku a aj lete si miesto drží príjemnú chladnejšiu klímu. V blízkosti sa nachádza aj prístrešok s verejným ohniskom, ku ktorému je prístup aj pre motorové vozidlo. Výlet k vodopádu možno spojiť aj s nenáročnou prechádzkou v krásnej prírode Králickej tiesňavy.

Harmanecká jaskyňa

Miesto, na ktorom sa zaručene ochladíte. Nachádza sa v doline Harmanca severozápadne od Banskej Bystrice. Ku vchodu jaskyne sa návštevníci dostane po serpentínovom náučnom chodníku. Celková dĺžka jaskyne je 3123 m, z toho pre verejnosť je sprístupnená prehliadková trasa s dĺžkou 1020 m. V klasickom tempe vám prehliadka bude trvať zhruba 60 minút. Teplota vzduchu v jaskyni sa pohybuje od 5,8°C do 6,4°C. Vstupy do jaskyne sú v hodinových intervaloch od 10-tej do 16-tej. Čo sa týka vstupného, dospelí si zaplatia 6 eur na osobu, za deti do 15 rokov zaplatia polovicu. Študenti a dôchodcovia majú vstup za 5 eur. Jaskyňa má puklinovo-rútivý charakter. Nadložie jaskyne je tvorené z čistého vápenca a práve vďaka nemu prirástol Harmaneckej jaskyni názov Biela jaskyňa.

Jednotlivé miesta, vhodné na schladenie sa počas tropických horúčav, nájdete aj v priloženej fotogalérii!

Čítajte tiež:

VIDEO: Točili utekajúc pred búrkou. Poriadne pozitívna novinka mladých Bystričanov

Tradičné jedlá aj ľudová veselica. Pri Bystrici sa chystá Petropavlovský jar­mok

FOTO: Pochúťky prináša už neuveriteľných 19 rokov. Poznáte bystrického orieškára?

Inšpirácie na schladenie počas letných horúčav v obrazoch
5
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM