Jakub Forgács Kultúra

Jubilejný Envirofilm v Bystrici: Až 2 190 minút filmov + množstvo sprievodných podujatí

Envirofilm jubiluje! Už po dvadsiaty raz sa Banská Bystrica stane dejiskom prestížneho medzinárodného festivalu filmov o životnom prostredí.

Ilustračný obrázok k článku Jubilejný Envirofilm v Bystrici: Až 2 190 minút filmov + množstvo sprievodných podujatí
Zdroj: TASR

Napriek tomu, že festivalový kolotoč sa rozkrúti až 19. mája 2014, prípravy sú už v plnom prúde a organizátori ponúkajú prvé zaujímavé čísla. Do 20. ročníka festivalu prihlásili tvorcovia 149 filmov z rekordného počtu 37 krajín sveta. Do medzinárodnej súťaže zaradili 54 filmov v súťažných kategóriách, štyri filmy v kategórii amatérska tvorba a deväť filmov pre detskú porotu.

„Výberová komisia v uplynulých dňoch hodnotila filmy, ktoré tvorcovia prihlásili z väčšiny európskych štátov, ale registrujeme aj snímky z Arménska, Číny, Taiwanu, Iránu, Indie, Brazílie, Austrálie a prvýkrát aj film z Peru,“ informovala manažérka festivalu, Dagmar Rajčanová.

Hlavné kategórie Envirofilmu

  • Spravodajské a publicistické progrym, magazíny a filmy – 10 filmov z krajín: Česká republika, Nemecko, Slovensko, Dánsko, Írsko a koprodukcia Taliansko/Kongo
  • Dokumentárne filmy – 29 filmov z krajín: Taliansko, Francúzsko, Arménsko, Nemecko, Maďarsko, Ukrajina, Čína, Slovensko, Taiwan, Belgicko, Dánsko, Holandsko, Rakúsko, Irán, 1 film z koprodukcie krajín Fínsko, Švédsko, Nórsko a 1 film z koprodukcie Nemecko, Nový Zéland
  • Vzdelávanie a náučné videoprogramy a filmy – 8 filmov z krajín: Maďarsko, Česká republika, Nemecko
  • Voľná tvorba a filmy pre deti a mládež – 7 filmov z krajín: Česká republika, Švajčiarsko, Slovensko
  • **Amatérska tvorba ** – 4 filmy zo Slovenska
  • Filmy pre detskú porotu a súťaž Envirofilmáčik – 9 filmov z krajín: Česká republika, Švajčiarsko, Nemecko, Slovensko

Na svoje si prídu aj tí najmenší

Diváci si počas Envirofilmu budú môcť v Banskej Bystrici pozrieť až 2 190 minút premietania súťažných filmov. Projekcie snímok budú tradične v Múzeu SNP. Medzinárodný festival filmov o životnom prostredí však ani tento rok nebude len o kinematografii a filmových tvorcoch, ale aj o množstve sprievodných podujatí pre rôzne cieľové skupiny.

V rámci Envirofilmu sa rastúcej obľube teší aj medzinárodná súťaž výtvarnej tvorivosti detí a mládeže Zelený svet. Aktuálny 19. ročník bude venovaný téme M(i)esto pre ľudí. Cieľom súťaže je vštepovať deťom vzťah k prírode a životnému prostrediu formou budovania návykov a zručností v umeleckom prejave. Deti od predškolského veku až po stredoškolskú mládež si svoj výtvarný a umelecký talent môžu zmerať v kategóriách Kresba, maľba, grafika a kombinované techniky; Detský animovaný film a Čiernobiela a farebná fotografia. Uzávierka prihlášok do súťaže Zelený svet je 28. marca 2014.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM