Jakub Forgács Správy

Jubilejné oslavy SNP pod Urpínom: Mesto veľké investície nechystá, do čoho plánuje vraziť peniaze?

Tento rok si pripomenieme 70. výročie Slovenského národného povstania. Na návštevníkov osláv síce čaká program za desaťtisíce eur, no samotné okolie Pamätníku SNP sa veľkých opráv nedočká. Vieme prečo...

Ilustračný obrázok k článku Jubilejné oslavy SNP pod Urpínom: Mesto veľké investície nechystá, do čoho plánuje vraziť peniaze?
Zdroj: TASR

O tom, čo všetko nás čaká počas osláv 70. výročia SNP, ste sa u nás mohli dočítať už pred pár mesiacmi. V programe osláv, na ktoré vláda vyčlenila 345 500, nebudú chýbať ani prelet stíhačiek Ozbrojených síl SR, pancierový vlak Štefánik, či výstava artefaktov z ruských depozitárov, vrátane trofejných vecí z Hitlerovho hlavného bunkra. Samotné mesto sa však do väčších opráv a investičných projektov v okolí Pamätníku SNP nehrnie.

Opravy by sa mala dočkať cesta

„Vzhľadom na finančnú kondíciu mesta nie sú plánované väčšie investičné projekty alebo opravy ako bežná údržba miestnych komunikácií,“ informovala Martina Kanisová, hovorkyňa primátora. Podľa jej slov má však mesto v pláne opraviť cestu pri Múzeu SNP s ohľadom na termín konania osláv 70. výročia Slovenského národného povstania, a to aj napriek tomu, že pri schvaľovaní rozpočtu mesta na rok 2014 neboli schválené finančné prostriedky na investičné projekty.

Podľa jej slov sa jedná o obslužnú komunikáciou za Kapitulskou ulicou, v úseku od múzejnej expozície lietadla, po vstup do obnovenej múzejnej záhrady, celkom v dĺžke cca 150 m. „To, v akej miere bude táto oprava prebiehať, bude závisieť od množstva dostupných finančných prostriedkov,“ uviedla hovorkyňa.

Kosenie aj kvetinová výzdoba

„Mesto Banská Bystrica sa okrem toho na príprave osláv 70. výročia SNP bude podieľať tak, ako každý rok, a to pomocou hlavnému organizátorovi Múzeu SNP. Odborné útvary mesta ako aj správca zelene budú zabezpečovať čistotu a poriadok v centre mesta,“ doplnila Kanisová, poďla ktorej je s ohľadom na termín osláv naplánované aj kosenie v centre mesta a inštalovanie kvetinovej výzdoby.

Ako ďalej uviedla, v rámci osláv SNP prevzal primátor mesta záštitu nad výstavou organizovanou v súčinnosti s Klubom výtvarných umelcov a teoretikov a Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov, ktorá bude inštalovaná v priestoroch historickej Radnice v termíne 12.8. – 3.9.2014. „Výstava má pracovný názov SNP vo výtvarnom umení a primátor odpustil akékoľvek poplatky späté s prenájmom priestorov,“ dodala Kanisová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM