Michal Majer Rôzne

Jelšový hájik je opäť terčom vandalov

1300 listnatých a viac ako 20 ihličnatých stromov na rozlohe väčšej ako 4 hektáre charakterizuje lesopark na sídlisku Rudlová-Sásová, ktorý domáci poznajú aj pod názvom Jelšový hájik. Ten len pred nedávnom prešiel rekonštrukciou za niekoľko tisíc eur

Jelšový hájik sa nachádza v hornej časti doliny Rudlovského potoka a domácim slúži už dlhé roky najmä na oddych a relax. Keďže jeho stav nebol príliš lichotivý, mestská spoločnosť ZAaRES dala na podnet samosprávy lesopark ešte minulý rok do poriadku. V parku tak bolo osadených 23 lavičiek, 15 odpadových nádob, opravené boli 3 mostné objekty a čiastočná rekonštrukcia bola realizovaná aj v systéme odvodnenia chodníkov. Zdá sa však, že vynovený park sa opäť dostane do pôvodného stavu bez lavičiek a smetných košov, ktoré sú častým terčom miestnych vandalov. „Nespratníci z neďalekých panelákov vyčíňajú najmä vo večerných hodinách a poškodzujú vybavenie parku. Z hľadiska prevencie zrejme zlyhávajú kontrolné páky zo strany kompetentných,“ posťažoval sa pán, ktorý v blízkosti hájika býva a správanie sa vandalov si všimol pri jednej z prechádzok v parku.

Polícia však spomínané kontrolné páky na vyriešenie problému v rukách nemá. Hájik síce pravidelne monitorujú dokonca posilnené hliadky, no stále to na vandalov nestačí. Svoje o tom vie aj náčelník mestskej polície. „Momentálne máme 60 príslušníkov mestskej polície, ktorí pravidelne na tomto mieste hliadkujú, ale musia byť aj v iných častiach mesta. Všetko by sa vyriešilo zakúpením štyroch kamier, ktoré by sa v parku nainštalovali, a tak by sme mali situáciu pod kontrolou,“ vysvetľuje náčelník MsP Ľubomír Piterka a pokračuje: „Problém je, že momentálne na zakúpenie kamerového systému nemáme peniaze. Finančné prostriedky mali odsúhlasiť mestskí poslanci v návrhu rozpočtu na rok 2011, no nestalo sa tak. Dá sa to vyriešiť len dvoma spôsobmi – buď prijmeme ešte 30 nových členov polície alebo nainštalujeme kamerový systém,“ ozrejmil patovú situáciu Piterka. Na záver dodal, že kamery už majú nielen v menších mestách, ale aj na dedinách, no Banská Bystrica ich má doteraz iba osem. Bez finančných prostriedkov na ich zakúpenie tak bude zrejme Jelšový háj aj naďalej ničený vandalmi.

moo

jelsovyhajik
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM