Marcel Páleš Kultúra

Jedinečný unikát v Thurzovom dome: Erotická scéna na starej kachlici bystrického richtára

Adam a Eva pri strome poznania, Žena bijúca svojho muža, unikátna kachlica s erotickou scénou, to všetko, ale aj oveľa viac prináša nová spoločenskovedná výstava Stredoslovenského múzea v Thurzovom dome.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný unikát v Thurzovom dome: Erotická scéna na starej kachlici bystrického richtára
Zdroj: Dnes24.sk

Výstavu pod názvom Krása kachlíc pripravilo Stredoslovenské múzeum v spolupráci s viacerými partnermi.Náv­števníci Thurzovho domu môžu od 7. novembra 2013 obdivovať krásu 140 neskorogo­tických a renesančných kachlíc, ktoré sú ukážkou šikovnosti a majstrovského umu stredovekých remeselníkov.

Prvá výstava svojho druhu po 20-tich rokoch

Kurátor výstavy, archeológ Stredoslovenského múzea, Martin Kvietok, vybral to najkrajšie, čo sa na Slovensku zachovalo, aby na výstave Krása kachlíc predstavil jedinečnú kolekciu z obdobia 15. a 16. storočia. Výstava je prvou svojho druhu po dvadsiatich rokoch. Naposledy bolo stredoveké kachliarske remeslo prezentované verejnosti v roku 1993 v SNM v Bratislave.

Ľudská spoločnosť a jej rozvoj je od nepamäti spätý s teplom ohňa. Tak ako sa zdokonaľoval príbytok našich predkov, napredoval aj vývoj kachľových pecí. Tie sa postupom času stávali čoraz plnohodnotnejšou súčasťou bytovej architektúry a často poukazovali aj na príslušnosť obyvateľov k určitej sociálnej vrstve.

„V neskorom stredoveku už patrili k bežnému štandardu šľachtických, ale aj meštianskych domácností. Niet sa čo čudovať, že kachlice vysokej umeleckej úrovne sa našli práve v Banskej Bystrici, kde v 15. storočí pôsobila jedna z najuznávanejších kachliarskych dielní v Uhorsku,“ uviedla Gabriela Kováčová zo Stredoslovenské­ho múzea.

Erotická kachlica z domu bystrického richtára

Výstava Krása kachlíc ponúka viacero skvostov na jednom mieste. Unikátnu kachlicu so šteklivou erotickou scénou objavili ako súčasť honosnej kachľovej pece z interiéru domu banskobystrického richtára Štefana Junga. Kachlica je o to vzácnejšia, že vyobrazenie sexuálneho motívu v stredovekom umení je často spojené s veľkou dávkou tabuizácie a podľa slov autora výstavy Martina Kvietka tento exponát nemá vo svete obdoby.

Do zakázanej oblasti patrili aj výjavy zo súkromia stredovekého človeka, ktoré boli prísne stráženou oblasťou a málokedy prenikli za múry šľachtických či meštianskych domov. Aj preto je kachlica s vyobrazením ženy, ktorá bije svojho muža veľmi originálna.

O tom, že remeslo má zlaté dno, svedčia aj súčasné trendy oživenia tradície kachliarskeho remesla na Slovensku. Novodobých remeselníkov dnes zastupuje Organizácia kachliarov a krbárov. Na výstave tak okrem vzácnych neskorogotických a renesančných kachlíc spoznajú návštevníci aj výrobky súčasných majstrov, medzi ktorými upútajú výnimočné repliky foriem na kachlice a tiež kópie stredovekých kachlíc od akademického sochára Štefana Mlícha.

Krásu, ktorá poteší nielen oko, ale pohladí aj dušu, môžu návštevníci Stredoslovenského múzea obdivovať až do 2.februára 2014 v Thurzovom dome na Nám. SNP.

Unikát v Thurzovom dome: Erotická scéna na starej kachlici
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM