Marcel Páleš Kultúra

Jedinečné divadlo v Záhrade: Uvažovať sa bude o konečnosti ľudského života

25. októbra sa v Záhrade CNK Jana Oľhová a iní postarajú o kvalitný kultúrny zážitok. Nová divadelná hra bude o vnútorných izbách, jednej poprave, dvoch pohreboch a skúsenostiach starého fotografa.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečné divadlo v Záhrade: Uvažovať sa bude o konečnosti ľudského života
Zdroj: TASR

Divadelná hra Maroša Rovňáka Asile de nuit (doslova nocľaháreň, v prenesenom zmysle úkryt pred nocou/tmou, smrťou) vznikla na základe autorovho dlhodobého záujmu o tému smrti a s ňou súvisiacich rituálov trúchlenia charakteristických pre 19. a začiatok 20. storočia.

Zmes svedectiev a osobných výpovedí

Rovňák je výtvarný umelec, ktorý sa od roku 2003 popri iných médiách venoval hlavne performancii s presahmi k divadlu. V Asile de nuit uplatňuje podobné princípy ako pri svojich performanciách – nesústredí sa na psychologickú zápletku, či vykreslenie charakterov jednotlivých postáv, podstatnejšie sú pre neho informácie, ktoré sa snaží posunúť divákovi s dôrazom na jeho vizuálny a sluchový zážitok.

Hra Asile de nuit je fikciou založenou na faktoch, je to zmes svedectiev a osobných výpovedí nepomenovaných postáv a z formálneho hľadiska sa o nej dá hovoriť ako o akejsi časovej obrazovo-zvukovej inštalácii.

Korešpodencia neznámych ľudí

Asile de nuit vo veľkej miere čerpá z diela Zápisky Malteho Lauridsa Briggeho Rainera Mariu Rilkeho (1875 –1926) (z diela pochádza aj názov hry), v menšej miere sú v hre použité niektoré motívy z diela Jakob von Gunten Roberta Walsera (1878–1956), úryvky nájdených zápiskov a nájdenej korešpondencie neznámych ľudí z 19. a začiatku 20. storočia zo súkromných archívov a citácie článkov z dobovej tlače.

Hru Asile de nuit možno považovať za úvahu o konečnosti ľudského života, úvahu o tom, ako sa vyrovnať s nemožnosťou nájdenia odpovede na večnú hádanku, ktorou je smrť. Projekt je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

25. októbra 2013 o 20.00 sa vám v novej divadelnej hre v Záhrade CNK predstavia Jana Oľhová, Lenka Ľuptáková, Tomáš Mischura, Maroš Rovňák.

Foto: ilustračné

Divadelná hra Maroša Rovňáka **Asile de nuit**
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM