Jakub Forgács Rôzne

Jedinečná príležitosť pre Bystričanov: Pod Urpínom uvidia najjedovatejšie živočíchy sveta

Ktoré tvory na zemi sú najjedovatejšie, čo je jedlé a čo nie a čo si môžeme v prírode ľahko zameniť? To všetko a ešte oveľa viac sa teraz môžete dozvedieť pod Urpínom.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná príležitosť pre Bystričanov: Pod Urpínom uvidia najjedovatejšie živočíchy sveta
Zdroj: TASR

„Odpovede nielen na otázky aké jedovaté rastliny a živočíchy na nás vo voľnej prírode "číhajú“, ako sa im vyhnúť alebo ako v prípade potreby poskytnúť zranenému prvú pomoc môžu nájsť záujemcovia na výstave Jed v prírode, ktorá v priestoroch banskobystrického Tihányiovského kaštieľa potrvá do 25. mája," informovala PR manažérka Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici Gabriela Kováčová.

Výstavu pripravili Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši a Stredoslovenské múzeum, doplnená je o zbierkové predmety z fondov Slovenského národného múzea (SNM) – Prírodovedného múzea v Bratislave a Lesov SR – Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene. „Návštevníci Tihányiovského kaštieľa môžu spoznávať jedovaté rastliny, huby a živočíchy, doplniť si vedomosti o ich účinkoch na ľudský organizmus, ale aj vyskúšať svoje zručnosti pri pokuse vypliesť pavučinu podobnú tej, ktorú vypletá pavúk v prírode,“ konštatovala Kováčová.

Cieľom výstavy nie je podľa jej slov odradiť návštevníkov od trávenia voľného času v prírode. Užitočné informácie o najnebezpeč­nejších druhoch rastlín, húb a živočíchov, ktoré vo voľnej prírode či pri mori možno stretnúť, priblížia informačné panely. Na výstave sú aj také druhy živočíchov, s ktorými sa v našich zemepisných šírkach vo voľnej prírode nestretneme. Napríklad Theraphosa blondi je najväčší a najťažší pavúk na svete, ktorý žije najmä v Južnej Amerike.

Podľa slov garantky výstavy Zuzany Ištvánovej jed tohto pavúka nie je pre človeka smrteľný, ale jeho uhryznutie je mimoriadne bolestivé. Ďalším exemplárom zo zbierok Prírodovedného múzea SNM je Euscorpius italicus – najväčší škorpión žijúci v Európe. Návštevníci sa tiež dozvedia, že jed ryby Dvojzubec obyčajný, obývajúcej Stredozemné more, ale aj iné subtropické a tropické morské vody, je 1200-krát silnejší než účinok kyanidu.

Foto: ilustračné

Jedinečná príležitosť pre Bystričanov: Zoznámte sa s jedmi, ktoré na nás striehn
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM