Jakub Forgács Kultúra

Ivanovi Palúchovi sa splnil sen: Bystrica už má dôstojnú divadelnú scénu, do mesta chce ťahať známe súbory!

V Banskej Bystrici mu chýbala dôstojná divadelná scéna a činoherné predstavenia, a preto konal. Známemu slovenskému hercovi Ivanovi Palúchovi sa u nás podarilo vybudovať novučičké divadelné pódium. A má s ním veru poriadne veľké ambície.

Ilustračný obrázok k článku Ivanovi Palúchovi sa splnil sen: Bystrica už má dôstojnú divadelnú scénu, do mesta chce ťahať známe súbory!
Zdroj: TASR

V aule Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) v Banskej Bystrici vzniklo divadelné pódium, ktoré odovzdali do užívania začiatkom tohto mesiaca. Už o niekoľko dní tam diváci uvidia hru Slovenského komorného divadla z Martina 1+1=3. Je to prvé predstavenie, ktorým chce známy slovenský herec Ivan Palúch potešiť milovníkov dobrého divadla v meste pod Urpínom.

Hviezda filmového neba

Divadelné pódium sa podarilo postaviť vďaka podpore Občianskeho združenia Babie leto. Je to nezisková organizácia, pri zrode ktorej stála spomienka na skvelých ľudí, ktorí v aktívnom veku svojho života významne obohatili spoločnosť svojimi športovými, vedeckými či umeleckými výkonmi a dielami, čím získali pre Slovensko významné ocenenia a rešpekt.

„To je aj prípad Ivana Palúcha. Bol hviezdou filmového neba a pre naše občianske združenie je cťou pomáhať mu. Oslovil nás a my sme mu pomohli zohnať financie na postavenie pódia. Keď bude potrebovať, a naše možnosti nám to dovolia, určite mu pomôžeme aj v budúcnosti,“ uviedol zakladajúci člen Občianskeho združenia Babie leto Igor Kucej.

Dôstojná scéna pre Bystricu

Palúch patrí k najvýraznejším osobnostiam slovenského filmu a divadla. Hral takmer v stovke celovečerných a televíznych filmov a seriálov. Pôsobil vo viacerých divadlách, hosťoval aj v pražskom Divadle Na zábradlí… Divadlo je jeho srdcovou záležitosťou a mrzí ho, že divadlo v Banskej Bystrici nemá dôstojnú scénu a činoherné divadelné predstavenia v meste absentujú. Preto sa rozhodol postaviť pódium v aule SZU.

Pri organizovaní predstavení Palúch spolupracuje s Občianskym združením Vis Verbi. „Chcem do Bystrice pritiahnuť známe činoherné divadelné súbory zo Slovenska aj Čiech. Oslovujem svojich hereckých kolegov, kamarátov,“ zdôraznil Palúch. „Do budúcnosti plánujeme každý mesiac uviesť jedno divadlo, čiže 12 predstavení za rok. Zatiaľ sa však len rozbiehame, na budúci rok by mali byť štyri predstavenia,“ doplnil Ján Kališka z Občianskeho združenia Vis Verbi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM