Jakub Forgács Správy

Ich mená sú už von: Zverejnili ľudí, ktorí podľa ÚPN boli príslušníci ŠtB v Stredoslovenskom kraji

Ústav pamäti národa zverejnil ďalší zaujímavý zoznam. V ňom sa nachádzajú mená ľudí, ktorí podľa ústavu pracovali pre ŠtB a to v bývalom Stredoslovenskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Ich mená sú už von: Zverejnili ľudí, ktorí podľa ÚPN boli príslušníci ŠtB v Stredoslovenskom kraji
Zdroj: TASR

Ústav pamäti národa dnes zverejnil ďalšiu databázu. V nej sa podľa ÚPN nachádzajú mená príslušníkov ŠtB v bývalom Stredoslovenskom kraji, ktorí pre komunistickú tajnú službu pracovali v rokoch 1975 až 1989. Mená a v niektorých prípadoch i fotky týchto osôb možno nájsť na webovej stránke úradu.

Analyzovali personálne spisy

Predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák informoval, že na základe rekonštrukcie a analýzy personálnych spisov bolo identifikovaných 473 ľudí, pracovníkov Správy ŠtB v Banskej Bystrici. „Sú to mená ľudí, ktorí sú zodpovední za perzekúciu a prenasledovanie osôb,“ uviedol Krajňák. Zoznam príslušníkov ŠtB uvádza civilné mená a priezviská, zaradenie v štruktúre banskobystrickej Správy ŠtB s uvedením „problematiky“ na ktorej podľa úradu pracovali, napr. cirkev a sekty, „antisocialistické sily“, kultúra, mládež či oznamovacie prostriedky.

Daniel Halčin zo sekcie dokumentácie ÚPN informoval, že v období rokov 1975 až 1989 bola Správa ŠtB v Banskej Bystrici rozdelená do piatich výkonných a dvoch funkčných útvarov. Tie sa zameriavali na boj s „vnútorným a vonkajším“ nepriateľom, na opatrenia na ochranu socialistickej ekonomiky, sledovanie i vyhodnocovanie informácií.

Najskôr vyhrážky a napokon…

Riaditeľ sekcie evidencií ÚPN Marian Gula uviedol, že v činnosti banskobystrickej Správy ŠtB prevažovali v 70-tych a 80-tych rokoch, tak ako v celkovej činnosti ŠtB, preventívno-výchovné opatrenia. „Boli to najskôr vyhrážky a napokon vykonanie opatrení, ktoré mali zabrániť v určitých činnostiach, ktoré komunisti považovali za nebezpečné pre režim,“ vysvetlil Gula. „V prvom rade to bola prokurátorská výstraha, zabránenie kariérneho postupu, nepriatie na vysokú školu, odňatie či nepridelenie pasu a rôzne druhy kompromitácie osôb,“ spresnil Gula. Opatrenia boli vyvíjané najmä na predstaviteľov cirkevných združení. Medzi ne patrili tzv. dlhodobé postupy. „Jednou z najznámejších akcií tohto typu bola akcia pod názvom Kapitula, vedená proti proti neskoršiemu banskobystrickému biskupovi Rudolfovi Balážovi,“ uviedol riaditeľ sekcie evidencií ÚPN.

Halčin doplnil, že banskobystrická správa ŠtB sa v 80-tych rokoch výrazne zamerala aj na mládež a kultúru. „Významnou agendou bola kontrola Jazzovej sekcie, ktorá združovala fanúšikov hudby, literatúry a divadla a dávala priestor alternatívnym umelcom,“ povedal Halčin. Správa nadväzuje na doterajšie zverejnené správy o personálnom obsadení a organizačnom zložení Krajskej správy ŠtB Banská bystrica v rokoch 1966–1975.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM