Jakub Forgács Šport

Iba pár km od Bystrice vyrastá nový biatlonový areál: A Nasťa Kuzminová predvádza čin hodný lokálpatriotky!

Čin hodný pravej lokálpatriotky. Nasťa Kuzminová sa počas materskej dovolenky podľa vlastných slov úplne vložila do výstavby nového tréningového centra iba pár kilometrov od Banskej Bystrice. Keď bude hotové, plánuje v ňom prípravu.

Ilustračný obrázok k článku Iba pár km od Bystrice vyrastá nový biatlonový areál: A Nasťa Kuzminová predvádza čin hodný lokálpatriotky!
Zdroj: TASR

Králiky neďaleko Banskej Bystrice sa často spájali s armádnou Duklou, hlavne vďaka ideálnym zimným podmienkam a blízkosti od mesta. Teraz by mali konečne aj biatlonovo povyrásť. Na výstavbu tréningového centra dohliada dvojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová a zdá sa, že sa naplnia jej slová, schuti si na Králikoch zastrieľať už v decembri.

Úplne sa do nej vložila

„Výstavbu nesledujem len zďaleka, ale som sa do nej úplne vložila,“ povedala Anastasia Kuzminová. „Som presvedčená, že robíme mimoriadnu a záslužnú vec. Vďaka ministerstvu obrany sme sa presne nasmerovali aj s financiami, dúfam, že ešte pomôže aj mesto,“ povedala.

Podľa Kuzminovej dostavaním areálu povyrastie celý slovenský biatlon a oživí sa aj záujem mládeže. „Strelnica je veľmi potrebná. Ak zoberieme do úvahy, že na Králikoch nemáme problém s ubytovaním, trénovať tam môžeme bez obmedzení. Doteraz fungovala na Králikoch malá strelnička a ja si veľmi dobre pamätám ešte rok 2011, keď deti trénovali a mierili len na dva tri terče. Súčasný projekt zahŕňa nielen strelnicu, ale aj dráhu na kolieskové lyže. Všetko je však otázka financovania, preto verím, že si aj zástupcovia mesta uvedomia významnosť tejto stavby,“ spomenula so slovami, že Králiky i Šachtičky sú strediská ako stvorené pre Banskobystričanov, polohou veľmi blízke, vyhovujú rekreačnému i výkonnostnému športu.

Uprednostní ich pred Ramsau s Dachsteinom

Anastasia Kuzminová, dokonca uprednostní Králiky pred vychýreným Ramsau s Dachsteinom. Ak sa podľa jej slov všetko dotiahne, bude trénovať na začiatku prípravy na Králikoch. „Aj kvôli deťom mi budú maximálne vyhovovať. Pre mňa to bude veľká pomoc, za 15–20 minút som hore, Lívia bude v kočíku, Jelisej v škole, večer už budem fungovať plnohodnotne ako mamina. Nevymýšľali sme niečo super, Králiky v žiadnom prípade nebudú konkurent medzinárodnému Osrbliu, no zázemím mi skutočne pripomínajú Ramsau pod Dachsteinom. Ľadovec už nie je módny, chodí sa tam kvôli nadmorskej výške a kolieskovej dráhe,“ povedala Kuzminová. Ako doplnila, nadmorskú výšku Králiky poskytujú podobnú a keď sa vybuduje strelnica a dráha, peniaze nebude odnášať preč, ale bude komfortne trénovať doma. A aj mládeži odpadnú starosti.

Anastasiu Kuzminovú možno považovať za ambasádorku králického centra, s úmyslom, aby slovenský biatlon neživoril, ale sa v podmienkach zveľaďoval. „Jednoznačne treba za takéto projekty zabojovať. Možno to nie je úplne správne, ale neustále sa porovnávame s Čechmi. Zamerali sa na budovanie olympijských cenier, mali by ich postaviť osem alebo deväť. Keď si uvedomíme, že im slúži vychýrené Nové Mesto na Morave, tak naozaj máme čo robiť, aby sme nezostali v úplnej hanbe,“ dodala na záver s tým, že Králiky so strelnicou by mohli fungovať už teraz v decembri, nakúpili sa aj terče, takže sa môžu tešiť, že si na minimálne desiatich stavoch schuti čoskoro zastrieľajú.

Čítajte tiež:

Nasťa Kuzminová sa pochválila rozkošnou FOTO: Toto je moja malá princeznička!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM