Monika Obrtalová Rôzne

Hygienici pre hluk stopli elektráreň vo Vlkanovej

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici nevyhovel žiadosti firmy Kompala Badín na spustenie skúšobnej prevádzky výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, ktorú firma písomne podala 27. marca. Odborníci RÚVZ vrátane samotn

[blockquote]„Naj­skôr sme nezistili prekračovanie zákonne stanovených limitov. Avšak pri opakovaných meraniach pravdepodobne v čase intenzívnejšej prevádzky sme zistili aj po zohľadnení tónovej zložky zvuku výrazné prekračovanie prípustných hladín hluku rovnako v denných, ako aj v nočných hodinách. Tento hluk sa vyznačuje tónovou zložkou, čo je veľmi nepríjemne vnímané ľudským uchom, pôsobí veľmi rušivo a obťažujúco. Keďže po opakovaných konzultáciách aj garanciách firmy nebol dosiahnutý súlad so zákonnými normami, bol RÚVZ v B. Bystrici nútený 5. apríla 2012 vydať negatívne rozhodnutie,“ zdôrazňuje regionálna hygienička Eleonóra Fabiánová. [/blockquote] Dodala, že pre obyvateľov Vlkanovej je podstatné, že kým firma nezíska od RÚVZ súhlasné stanovisko, nemôže energoblok prevádzkovať. V kópii dostala nesúhlasné stanovisko tohto orgánu aj obec Vlkanová. „Spoločnosť nám opakovane oznamovala aj dokumentovala, že radikálne znížili výrobu na minimum, obmedzili výkon, aby obmedzili zdroje hluku a dokladovali aké rôzne technické opatrenia riešia. Spoločnosť evidentne kroky robí, ale výsledný stav je taký, že zatiaľ sú tam vyššie hodnoty hluku, ako je prípustné,“ uvádza ešte k téme Fabiánová.

Firma po vykonaní účinných ochranných opatrení na minimalizovanie hluku a preukázaní dodržiavania súladu s požiadavkami na ochranu zdravia pred hlukom, môže predložiť RÚVZ návrh na uvedenie priestorov Energoblok Badín do prevádzky v novom konaní. Musí garantovať splnenie všetkých legislatívnych požiadaviek, týkajúcich sa tohto problému a je poučená, aký zákonný postup a možnosti má.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM