Monika Obrtalová Rôzne

Hrôzy koncentračných táborov zhrnuté v knihe

Knihu Nelli Veselej Generálove deti dnes slávnostne uviedli do života v banskobystrickom Múzeu SNP. Memoárové zápisky Veselej rozprávajú o tragickom období 2. svetovej vojny, fašistických táboroch, v ktorých prežila štyri roky svojho detstva.

„Je spomienkou na hrôzy, ktoré som prežila za tie štyri roky,“ povedala pre médiá Veselá s tým, že bola v troch koncentračných táboroch. „Snažila som sa zachytiť najtragickejšie momenty môjho života,“ dodala. Kniha je dvojjazyčným dielom. Jej krstnou mamou je manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová.

Veselá, ktorá je pôvodom Ruska, sa na Slovensko vydala. Pripomenula, že aj na strednom Slovensku, kde žije, (Žiar nad Hronom), počas vojny vypálili viacero dedín, napríklad Ostrý Grúň či Kľak v okrese Žarnovica. Na otázku TASR, čo má kniha priniesť čitateľskej verejnosti, podotkla, že zvlášť mladá generácia veľmi málo pozná udalosti 2. svetovej vojny.

Kniha je napísaná paralelne v ruskom aj slovenskom jazyku, z ruštiny do slovenčiny ju preložila prekladateľka Marta Kováčová. „Pani profesorka Nelli Ivanovna Veselá prežila svoje detstvo, žiaľ, v koncentračných táboroch, a práve tieto spomienky sú veľmi smutné, ťažké,“ povedala. Ako čitateľka aj prekladateľka cítila veľkú bolesť, smútok a súcit. „Pretože išlo o detstvo a veľmi ťažké,“ konštatovala Kováčová s tým, že kniha bude podľa nej silným posolstvom. „Má silnú výpovednú hodnotu.“ Kováčová pôsobí na vysokej škole a myslí si, že kniha je tiež veľmi dobrým učebným materiálom.

Oľga Dašková, predsedníčka Občianskeho združenia ROSSIJA, ktoré knihu vydalo, priblížila, že Veselá napísala svoje spomienky pre vlastnú rodinu. „Ja som sa o tom dozvedela zhruba pred troma rokmi a vtedy sa zrodila myšlienka, že by to bola pekná kniha,“ vysvetlila Dašková.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM