Jakub Forgács Krimi Krimi

Hrozivé zistenia o pití mladých v Bystrici: Rapídny nárast počtu prípadov, TOTO sú rekordéri!

Tak, ako väčšina miest, aj Banská Bystrica rieši problémy s opilcami. Čoraz viac sa však objavujú prípady, kedy po alkohole siahajú mladí. Dôkazom sú aj zistenia banskobystrickej Mestskej polície. Tie sú vskutku hrozivé.

Ilustračný obrázok k článku Hrozivé zistenia o pití mladých v Bystrici: Rapídny nárast počtu prípadov, TOTO sú rekordéri!
Zdroj: TASR

Minulý rok bol v Banskej Bystrici poriadne bohatý na porušenia zákona maloletými a mladistvými, ktorým je zakázané požívať alkoholické nápoje. „V roku 2015 sme zaznamenali až 156%-ný nárast v porovnaní s rokom 2014. Pre porovnanie v roku 2014 to bolo 41 prípadov a v roku 2015 to bolo už 105 zaevidovaných prípadov,“ uviedla pre spravodajský portál Bystrica 24 hovorkyňa banskobystrickej Mestskej polície Marianna Belancová.

„Vlastnou vyhľadávacou činnosťou sme zistili 88 osôb s pozitívnym nálezom. Z Mestskej polície Zvolen nám bolo odstúpených sedem prípadov, z Policajného zboru to bol jeden prípad a z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici bolo nahlásených deväť prípadov zneužitia zákona maloletými a mladistvými osobami,“ pokračovala hovorkyňa. Z celkového počtu 105 prípadov, bolo podľa slov Belancovej 50 odstúpených na ďalšie riešenie podľa miesta trvalého pobytu, ostatných 55 prípadov bolo riešených v správnom konaní.

V roku 2015 nežnejšie pohlavie nezaháľalo, pretože bolo zaznamenaných viac prípadov práve u opitých dievčat. „Maloleté dievčatá pijú viac ako maloletí chlapci. V tejto skupine opitých detí boli dvaja chlapci a štyri dievčatá. U mladistvých osôb je stav medzi chlapcami a dievčatami skoro vyrovnaný. Dievčat bolo 49 a chlapcov 50,“ pokračovala hovorkyňa.

„Zo 49 mladistvých dievčat boli štyri dievčatá nájdené v strednej opitosti (najviac 1,92 promile alkoholu) a päť dievčat to dopracovalo do stavu ťažkej opitosti (najviac 2,83 promile alkoholu). Z počtu 50 mladistvých chlapcov bolo šesť chlapcov v stave strednej opitosti (najviac 1,89 promile alkoholu) a traja chlapci boli v stave ťažkej opitosti (najviac 2,4 promile alkoholu),“ spomenula Belancová. Ako doplnila, z tohto možno usúdiť, že dievčatá pijú viac a vedia sa dopracovať vo väčšom počte do horšieho stavu opojenia.

„Rekordérom v roku 2015 sa stal chlapec (14) z obce Hrochoť, ktorému odberom a vyšetrením krvi zistili v Detskej fakultnej nemocnici 3,96 promile alkoholu, kedy sa jedná už o otravu alkoholom. Rekordérkou bola dievčina (15), ktorej namerali 2,83 promile alkoholu. Hlásenie prišlo taktiež zo zdravotníckeho zariadenia,“ dodala Belancová.

Čítajte tiež:

Pripravovaná pasca na cestných pirátov: Na TÝCHTO miestach v Bystrici a okolí pribudnú nové radary

Rozruch na rýchlostnej ceste: Na R1 medzi Bystricou a Zvolenom sa strieľalo!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM