Jakub Forgács Rôzne

Hrozivé zistenia hygienikov: V Bystrici skontrolovali 17 pieskovísk, prevádzku zakázali vo vyše polovici

Správa, ktorá nepoteší rodiny s deťmi. Kvalita piesku na hranie našich najmladších sa v Banskej Bystrici výrazne zhoršila. Našli sa v nich mikroorganizmy aj parazity. Koľkým pieskoviskám v meste zakázali prevádzku?

Ilustračný obrázok k článku Hrozivé zistenia hygienikov: V Bystrici skontrolovali 17 pieskovísk, prevádzku zakázali vo vyše polovici
Foto: Jaroslav Dodok

V sezóne roku 2014 odborní pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici skontrolovali 17 pieskovísk na území mesta Banská Bystrica. „Trend výskytu nevyhovujúcich vzoriek piesku z detských pieskovísk sa zhoršuje, pretoretože k 10. augustu 2014 bolo zistených 47 percent nevyhovujúcich vzoriek z dôvodu prekročenia najvyššieho prípustného množstva indikátorov mikrobiologického znečistenia. V rokoch 2010 – 2013 to bolo 0, 8, 9,4 a12,5 percent nevyhovujúcich vzoriek,“ uviedla vedúca Oddelenia hygieny detí a mládeže banskobystrického RÚVZ Katarína Slotová.

Piesok znečistený parazitmi

Rovnaká situácia je podľa jej slov v narastajúcom počte nevyhovujúcich vzoriek v ukazovateľoch indikátorov parazitologického znečistenia piesku. „Z tohto dôvodu v tomto roku analýzy zatiaľ potvrdili 11,8 percenta nevyhovujúcich vzoriek piesku. V rokoch 2010 – 2013 takéto znečistenie piesku v detských pieskoviskách na území mesta Banská Bystrica nebolo zistené,“ povedala.

„Rozbormi vzoriek piesku bolo zistené prekročenie najvyššie prípustného množstva kolónie tvoriacich jednotiek (KTJ) fekálnych streptokokov a termotolerantných koliformných baktérií, ktoré sú indikátormi fekálneho znečistenia pôdy,“ pokračovala Slotová, podľa ktorej sú práve tie častou príčinou hnačkových ochorení, predovšetkým u malých detí a zápalov močových ciest. „Ďalej bola zistená prítomnosť vajíčok geohelmintov, a to Toxocara spp., Ancylostoma spp. Zdrojom vajíčok Toxokary spp. sú exkrementy psov a mačiek,“ doplnila.

Zákaz prevádzky 11 pieskovísk

Ako uviedla hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová, na základe zistených nedostatkov bolo RÚVZ vydaných 11 rozhodnutí regionálneho hygienika adresovaných prevádzkovateľom jednotlivých pieskovísk. „Z toho deväť bolo adresovaných mestu Banská Bystrica, ktorými sa vydali opatrenia na zákaz prevádzky pieskoviska a používať piesok do doby preukázania, že kvalita piesku v mikrobiologických a parazitologických ukazovateľoch zodpovedá požiadavkám na ochranu verejného zdravia,“ uviedla hovorkyňa.

„Z uvedených zákazov bolo päť pre pieskoviská v areáloch materských škôl a štyri pre mestské pieskoviská v obytnej zástavbe mesta,“ povedala Tolnayová, podľa ktorej sú prevádzkovatelia predmetných pieskovísk povinní uvedené opatrenia rešpektovať a vykonať potrebné opatrenia na ochranu zdravia detí a zabezpečenie vyhovujúcej kvality piesku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM