Jakub Forgács Rôzne Správy

Hrochoťan Dominik (12) boduje v krásnom športe. So svojím psíkom sú vicemajstrami Slovenska

Pes nemusí byť len najlepším priateľom človeka. Zlatý retriever Gracie žne pod vedením Dominika Beduša úspechy na súťažiach.

Ilustračný obrázok k článku Hrochoťan Dominik (12) boduje v krásnom športe. So svojím psíkom sú vicemajstrami Slovenska
8
Galéria
Zdroj: archív Dominika Beduša

Dominik Beduš (12) je na prvý pohľad bežný siedmak základnej školy, ktorý miluje psíky. Mladý Hrochoťan však so svojou sučkou zlatého retrievera Gracie doslova behá po súťažiach. Venujú sa totiž brannému viacboju kynológov, v ktorom už dosiahli nemalé úspechy.

Cez prekážky so psíkom

„Branný viacboj kynológov (BVK) je šport, kde človek /dieťa/ aj pes prekonávajú rôzne prekážky a vykonávajú rôzne disciplíny na čas,“ povedal pre spravodajský portál Bystrica 24 Dominik.

„Existujú rôzne kategórie podľa veku. Konkrétnejšie: žiaci a žiačky do 15 rokov bežia so psom 1 km a na trati zdoláva človek hod granátom, streľbu zo vzduchovky, 0,5 m vysokú prekážku a pes prechádza kladinou, leží v určenom priestore pri hode granátom aj pri streľbe, prekážku preskakuje spolu s človekom,"Po vykonaní týchto disciplín sa delia ešte psy na dve skupiny. Jedna robí obranu a druhá aportuje,“ pokračoval v rozprávaní.

Vicemajstri Slovenska

K tomuto športu priviedla Dominika jeho sestra, ktorá sa mu už venovala dlhšie. „Najskôr som si tento šport vyskúšal len s požičanou sučkou nemeckého ovčiaka Hirou a veľmi sa nám spolu darilo. Keďže sestra súťaží so zlatým retrieverom, rozhodli sa rodičia kúpiť aj mne šteniatko zlatého retrievera, sučku Gracie /Desire Flumen – to je jej meno v rodokmeni/,“ vysvetlil.

„Už keď mala jeden rok, zúčastnili sme sa prvých pretekov v BVK v Košiciach a hneď sme stáli na stupienkoch víťazov. S Gracie pretekám už dva roky a boli sme niekoľkokrát v kvalifikačných pretekoch prví, ale najväčší úspech sme dosiahli vlani na Majstrovstvách Slovenska v Banskej Belej, kde sme sa umiestnili na 2. mieste a stali sa teda vícemajstrami Slovenska v BVK. Sestra sa stala už 2 x majsterkou Slovenska v BVK a podarilo sa jej postúpiť aj do Čiech, kde sa tiež umiestnila na 1. mieste,“ pokračoval Dominik.

Namiesto aportu kúpanie

Na súťaži už mladý Hrochoťan zažil aj kurióznu situáciu. „Stalo sa to na pretekoch v Prašiciach, keď bolo veľmi teplo a aportovanie malo byť v tesnej blízkosti jazera. Gracie som vyslal po aport a na spiatočnej ceste si odbočila a išla sa okúpať do jazera. Zlatý retriever totiž veľmi zbožňuje vodu a tak som dostal za aport 0 bodov,“ zaspomínal si s úsmevom.

„Gracie /Desire Flumen/ je náš prvý psík s rodokmeňom a moja mamina sa jej tiež venuje. Podarilo sa im urobiť už niekoľko pracovných skúšok: z poslušnosti, zo stopy a taktiež canisterapeutickú skúšku. Sučku sme uchovnili a založili chovateľskú stanicu s názvom Jordan River,“ povedal so slovami, že akurát majú šteniatka a všetci sa z nich veľmi tešia.

„Okrem športu BVK sa venujem aj parkouru, kde som si našiel dobrých kamarátov. Rád hrám na elektrickej gitare a počítačové na počítači hry,“ dodal Dominik, ktorého si so psíkom Gracie môžete pozrieť aj na fotkách v priloženej fotogalérii.

V OBRAZOCH: Dominik so psíkom Gracie žnú úspechy na súťažiach
8
Galéria
Zdroj: archív Dominika Beduša
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM