Marcel Páleš Kultúra

Hriechy neprajného režimu: Bystrickú bustu Štefánika dlhé roky ukrývali v ZŠ Ďumbierskej

Návštevník výstavy "Generál a jeho hviezdy" spozná Milana Rastislava Štefánika ako generála, astronóma, cestovateľa, vedca, politika, ale aj muža, o ktorom povedal L.N. Tolstoj, že je úžasne srdečný a milý človek. Je toho však oveľa viac...

Ilustračný obrázok k článku Hriechy neprajného režimu: Bystrickú bustu Štefánika dlhé roky ukrývali v ZŠ Ďumbierskej
Zdroj: Dnes24.sk

Výstava Generál a jeho hviezdy je predzvesťou roku 2014, ktorý bol vyhlásený Spoločnosťou M.R. Štefánika za rok Milana Rastislava Štefánika. V roku 2014 totiž uplynie 135 rokov od narodenia a 95 rokov od tragického úmrtia jednej z najväčších postáv slovenských moderných dejín – M.R. Štefánika.

Otvoreniu výstavy predchádzalo aj slávnostné položenie vencov k pamätníkom – bustám M.R. Štefánika v Starej Sásovej a Rudlovej. Pietny akt kladenia vencov si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Veriť! Milovať! Pracovať!

Autori výstavy – Mária Gallová, podpredsedníčka Správnej rady Spoločnosti M.R. Štefánika a Marcel Pecník, historik a námestník pre prezentačný úsek Stredoslovenského múzea, predstavia osobnosť Štefánika bez mýtov a zbytočného prikrášľovania, a to ako človeka, ktorého životné krédo „Veriť. Milovať. Pracovať.“ najlepšie vystihuje jeho nezlomnú vôľu, bystrý intelekt, odvahu čeliť prekážkam a veľké srdce bijúce nielen za rodinu, ale aj za vlasť.

Generál bez čapice

Výstavu okrem predmetov z pozostalosti M.R. Štefánika z jeho bytu v Paríži, dopĺňajú aj viaceré originálne kúsky, ku ktorým patrí aj jeho socha od popredného slovenského sochára Jána Kulicha alebo sádrový odliatok sochy českého sochára Bohumila Kafku.

Napriek tomu, že súčasťou všetkých umeleckých vyobrazení štátnika Štefánika je generálska čiapka, existuje zopár diel, na ktorých ho nájdeme aj bez nej. K nim patrí aj busta z dielne Ladislava Majerského, vyhotovená na žiadosť obce Sásová.

V časoch, kedy kultu osobnosti M.R. Štefánika neprial režim, bustu pred zdevastovaním zachovala pani Roháčová zo Sásovej. Následne bola dlhé roky ukrytá pred zrakom režimu v Základnej škole na Ďumbierskej ulici, odkiaľ ju do svojich zbierok získalo Stredoslovenské múzeum, aby po rokoch získala dôstojné miesto.

Aj ľudská hlava so skalpom!

Osobitosť výstavy podčiarkuje aj unikátny zbierkový predmet z fondu Stredoslovenského múzea, ktorý sa viaže na túlavé topánky Milana Rastislava Štefánika. Zo svojich ciest po svete si priniesol medzi inými aj ekvádorský suvenír – Tsantsu – zmenšenú ľudskú hlavu so skalpom, ktorú môžete vidieť v Thurzovom dome.

Raritu získalo múzeum od synovca Štefana Koričanského z Valaskej, ktorý bol posledným majiteľom tohto pozoruhodného antropologického exponátu – trofeje lovcov lebiek z indiánskeho kmeňa Šuarov. Do rodiny Koričanských si tento suvenír vyženil pán Štefan Koričanský st., ktorý sa zosobášil s neterou M.R.Štefánika – Oľgou Polívkovou (rod. Hajtšovou).

Starostlivo pripravené sprievodné podujatia

Garanti výstavy pripravili pre návštevníkov Stredoslovenského múzea aj zaujímavú ponuku sprievodných podujatí. Už 12.júna sa môžu priaznivci M.R. Štefánika a zaujímavých dokumentov z jeho života tešiť na pripravenú besedu. Tiež sú pripravené cestovateľské utorky a rôzne iné atrakcie.

Nezabudlo ani na najmenších návštevníkov, pre ktorých sú pripravené nedeľné tvorivé dielne, počas ktorých hravým a zábavným spôsobom spoznajú osobnosť M.R.Štefánika a zároveň si odnesú vlastnoručne vyrobenú „spomienku“ na výstavu.

Bližšie informácie o výstave, vstupnom, sprievodných kultúrnych podujatiach a tvorivých dielňach nájdete na stránke Stredoslovenského múzea (www.ssmuzeum.sk). Výstavu môžete vidieť až do 28.7.2013 vo výstavných priestoroch Thurzovho domu na Nám. SNP.

Foto: Stredoslovenské múzeum

výstava GENERÁL A JEHO HVIEZDY
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM