Monika Obrtalová Kultúra

Hrať sa bude v kostoloch, kluboch, ale aj na školách

V piatok 15. júna ožije celé Slovensko hudbou. Od popoludňajších do neskorých nočných hodín zaznie v 19 mestách Slovenska pod hlavičkou iniciatívy Noc hudby hudba v jej rôznych podobách – hrať sa bude v kostoloch, sálach, kluboch, na školách, ale aj

Do prvého ročníka Noci hudby, ktorú iniciovalo Hudobné centrum v Bratislave pri príležitosti oslavy 30. výročia renomovaného francúzskeho Sviatku hudby, sa vo veľkom zapojila aj Banská Bystrica. „Práve Banská Bystrica je pre mňa krásnym príkladom koordinovanej spolupráce medzi kultúrnymi inštitúciami a klubovou scénou,“ hovorí Oľga Smetanová z bratislavského Hudobného centra o meste, v ktorom sa počas piatka uskutoční až 18 rôznych hudobných podujatí na pôde miestneho konzervatória, opery, Akadémií umení, základných umeleckých škôl a klubov.

„Podobne ako múzeá, divadlá či kostoly, aj my chceme Nocou hudby upozorniť na kvalitu a rôznorodosť slovenskej hudobnej scény – a to bez akýchkoľvek žánrových obmedzení. Chceme tak demonštrovať chuť vytvárať spoločné projekty, vzájomnú spolupatričnosť a význam hudby v našom regióne,“ hovorí Lenka Horinková, dramaturgička Štátnej opery v Banskej Bystrici, ktorá s myšlienkou zapojiť sa do Noci hudby na popud Hudobného centra prišla a pomáhala aktívne koordinovať hudobné projekty jednotlivých banskobystrických hudobných inštitúcií a klubov do pestrého programu.

Bohatý a rôznorodý program sa začne v Hudobnom átriu Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici a na pôde Konzervatória J. L. Bellu, pokračovať bude v Akadémii umení, ZUŠ R. Tatára a ZUŠ J. Cikkera, v Štátnej opere Banská Bystrica a v noci ho svojou hudobnou produkciou zakončia Klub 77 a Jazz klub 12. V uliciach Banskej Bystrice počas dňa zahrajú Banskobystričanom aj návštevníkom mesta dve džezové duá. Ako hovorí slogan Noci hudby, na Banskobystričanov tak naozaj čaká hudobný „zážitok na každom rohu.“

Program Noci hudby v Banskej Bystrici je pestrý a na svoje si príde naozaj každý. Klasika, klavírne koncerty žiakov, koncert Sláčikového či Swingového orchestra ZUŠ J. Cikkera, gitarové duá, rocková skupina Schody, vystúpenia konzervatoristov, Bigband Akadémie umení, Rusín Čendeš Orchestra, Dano Heriban, banskobystrická kapela Čo s ním, program žiakov ZUŠ R. Tatára Od klasiky po rock či nočné jamsession, ktoré bude fúziou džezu a klasickej hudby – to všetko majú Banskobystričania aj návštevníci Banskej Bystrice na výber v piatok 15. júna.

Okrem toho je v Literárnom a hudobnom múzeu pre návštevníkov pripravený voľný vstup do expozícií Múzeum domov múz a Ľudové hudobné nástroje na Slovensku. Konzervatórium J. L. Bellu zas pre záujemcov pripravilo Deň otvorených dverí konzervatória s možnosťou nahliadnuť do tvorivého pedagogického procesu a navštíviť verejnú generálku na večerný koncert konzervatoristov, ktorý sa bude konať v exteriérových priestoroch Barbakanu (v prípade nepriaznivého počasia na Radnici v Banskej Bystrici). Štátna opera Banská Bystrica zas uvedie verejnú skúšku opery Fedora. V Klube 77 bude pred a po koncerte banskobystrickej kapely Čo s ním prebiehať premietanie hudobných filmov.

V Hudobnom átriu Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici je pre muzikofilov ako sprievodné podujatie koncertov pripravená aj hudobná burza notovín a hudobných nosičov. „Pre nás je v prvom rade dôležité vytvárať program v rámci Noci hudby spoločne. Žiadny z uvedených programov nie je nadradený iným, každý hudobník si totiž zaslúži svoje publikum. Na program detí základných umeleckých škôl sa tešíme rovnako ako na vystúpenia profesionálov,“ uzatvára Lenka Horinková.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM