Jakub Forgács Kultúra

Hotová lahôdka pre milovníkov histórie. V Bystrici spoznáte príbehy armád a bojovníkov

Aj vás zaujímajú historické zbrane či bitky? Teraz sa môžete vydať na dobrodružnú cestu naprieč stáročiami po domácich i zahraničných bojiskách!

Ilustračný obrázok k článku Hotová lahôdka pre milovníkov histórie. V Bystrici spoznáte príbehy armád a bojovníkov
45
Galéria
Zdroj: TASR

Dejiny našej civilizácie sú po celé tisícročia písané aj krvou vojakov padlých na bojových poliach. Národy, kmene, rody i jednotlivci už od nepamäti súperili medzi sebou o územie, majetok, surovinové zdroje či ovládnutie dôležitých obchodných ciest. Aj týmito slovami uvádza Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici novú výstavu Ohňom a mečom, ktorú v utorok podvečer otvorilo v Thurzovom dome.

Výstava rozpráva príbehy armád a ich bojovníkov. SSM ju pripravilo v spolupráci s partnermi, Slovenským národným múzeom, firmou LatenArt, historickou skupinou Slavibor a Spoločnosťou historického šermu Cassanova. Široká i odborná verejnosť sa na nej dozvie o zbraniach, bojovníkoch či o najvýznamnejších bitkách našej a európskej histórie. Na dobrodružnú cestu naprieč stáročiami po domácich i zahraničných bojiskách pozýva riaditeľ SSM Roman Hradecký.

Ako dodal, najstaršie obdobie dejín predstavuje na výstave výzbroj bojovníka z mladšej doby bronzovej a zbroj gréckeho hoplitu. Návštevníci sa tiež oboznámia s výzbrojou bojovníkov, ktorí prelievali krv i na našom území od obdobia Keltov cez rímskych legionárov, ranostredovekých bojovníkov karolínskej doby a obdobia Veľkej Moravy, bojovníkov z čias križiackych výprav či gotických ťažkoodencov. Obdobie renesancie zasa približuje výstroj nemeckého landknechta a 30-ročnú vojnu s výzbrojou mušketiera. Výstava sa venuje i tureckým vojnám, ktoré dokumentuje zbroj janičiarov a vyššie postavených osmanských bojovníkov-sipáhiov.

Podľa Hradeckého historický a technologický vývoj zbroje približuje rekonštrukcia výzbroje vojaka z obdobia napoleonských vojen. Jednotlivé podrobnosti bojov a historických súčastí zbroje dopĺňa pestrá obrazová dokumentácia s popisom jednotlivých súčastí zbroje, ako i techník boja v konkrétnom historickom období.

Návštevníci Thurzovho domu môžu na výstave obdivovať originálne kúsky zo súkromných zbierok a vzácne artefakty z depozitu SSM. Výstava potrvá do 5. apríla.

Foto: ilustračné

Januárové prebudenie Perinbaby v uliciach Bystrice v bohatej FOTOGALÉRII
45
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM