Marcel Páleš Správy

Horné Pršany idú rekonštruovať: Obnovia zvonicu a vznikne oddychová zóna s kvetmi

Na projekt rekonštrukcie zvonice a úpravy jej okolia získali Horné Pršany neďaleko Banskej Bystrice dotáciu 5000 eur z Programu obnovy dediny 2013 Environmentálneho fondu.

Ilustračný obrázok k článku Horné Pršany idú rekonštruovať: Obnovia zvonicu a vznikne oddychová zóna s kvetmi
Zdroj: TASR

„Tieto finančné prostriedky chceme použiť na zveľadenie okolia a hlavne vnútro a strechu zvonice,“ priblížila starostka obce Anna Miartušová. S realizáciou rekonštrukcie zvonice začnú 10. augusta.

Práce ako na kostole!

Obec sa bude na financovaní projektu podieľať sumou 250 eur, čo predstavuje päť percent. Skončiť a vyúčtovať ho musí do 31. októbra. „Treba urobiť nový krov, podlahy vo vnútri zvonice, chceme urobiť strechu, dať do poriadku schody a hlavne ide o okolie, aby sa upravilo,“ konštatovala starostka.

Ako pokračovala, okolo zvonice chcú urobiť oddychovú zónu s lavičkami a kvetinovou výsadbou vo veľkých kamenných črepníkoch. Z čelnej strany má byť zvonica osvetlená. „Keď pôjde niekto po ceste, aby hneď zbadal, že ide k zvonici,“ konštatovala starostka. Pokračovala, že posedieť si tu budú môcť turisti či obyvatelia obce. Myslí si, že aj večer, keď bude objekt osvetlený, sa tu budú ľudia stretávať.

Na zvonicu sú občania hrdí

Samotná zvonica sa síce už nedá dať do pôvodného stavu, zachovať by ale chceli podľa Miartušovej aspoň jej vnútrajšok, pretože trámy aj podlahy sú pôvodné. Vonkajšie schody, ktoré boli drevené, sú dnes železné. Murovaná zvonica bola v minulosti tiež drevená. Nachádzajú sa v nej dva zvony – veľký a kópia malého historického umieračika z roku 1757. Jeho mosadzný originál je v obecnom úrade.

Podľa ďalších slov starostky chcú dať k zvonici tabuľu, ktorá bude informovať, že v nej bol pôvodný zvon – umieračik, a že záujemcovia si ho môžu prísť pozrieť do priestorov obecného úradu.

Vo zvonici sú už urobené okná, na ktoré získala obec 800 eur z vyššieho územného celku. Na otázku, aký význam má zvonica pre obec, starostka konštatovala: „Nemáme kostol. Občania to berú tak, že aspoň tú zvonicu máme a aspoň na tú sme hrdí,“ dodala Miartušová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM