Kristína Kožiaková Kultúra

Horehronci, tak toto sme ešte nezažili: Náš spev mieri priamo do zoznamu UNESCO

Len v januári tohto roku bol horehronský viachlasný spev zaradený do slovenského reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva a už sa spracováva nominácia na zápis do celosvetového Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ilustračný obrázok k článku Horehronci, tak toto sme ešte nezažili: Náš spev mieri priamo do zoznamu UNESCO
Zdroj: TASR

„Slovensko nominovalo na zápis do celosvetového Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO horehronský viachlasný spev. Návrh sa momentálne spracováva tak, aby ho do konca marca dostal sekretariát UNESCO v Paríži,“ informoval slovenský expert na ľudové umenie a generálny riaditeľ SĽUK-u Juraj Hamar.

Proces zápisu nie je jednoduchý, trvá minimálne dva roky. Do júna sekretariát UNESCO posúdi, či prihláška spĺňa všetky náležitosti a prípadne vyzve nominujúcu krajinu, aby nedostatky odstránila. O tom, či sa horehronský spev dostane na svetový zoznam, sa Slovensko dozvie až koncom budúceho roka.

Platí pravidlo, že prvok, o ktorého zápis sa krajina usiluje, musí byť najskôr v národnom zozname. Z neho môže každý rok nominovať iba jeden.

Ako sme vás už informovali, v slovenskom reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva je v súčasnosti 11 prvkov. V januári tohto roka sa doň dostal práve horehronský spev a modrotlač.

„Národná odborná komisia rozhodovala o prihlásení do svetového zoznamu iba horehronského spevu. Modrotlač totiž na budúci rok navrhne na zápis Rakúsko ako medzinárodnú nomináciu spoločne so Slovenskom, Českom a Nemeckom,“ Priblížil Hamar.

Spev je charakteristický intenzívnymi hrdelnými prejavmi s veľkou nosnosťou do diaľky a dobre počuteľnými viachlasnými súzvukmi. Jeho tradícia vychádza z valašsko-pastierskeho spôsobu života.

Slovensko má v hre ešte jeden návrh. Ten podalo vlani spoločne s Českou republikou. Ide o tradičné bábkarstvo. Medzivládny výbor UNESCO o ňom bude hlasovať koncom tohto roka.

V celosvetovom zozname UNESCO má SR celkovo tri prvky. V roku 2008 sa doň zapísala fujara a jej hudba, v roku 2013 pribudla Terchovská muzika a vlani v decembri gajdy a gajdošská muzika.

Môže vás zaujímať:

Horehronci, na toto môžeme byť skutočne pyšní: Konečne si niekto všimol náš spev, hrozí nám takáto pocta!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM