Michal Majer Rôzne

Holuby môžete v meste prikrmovať zatiaľ beztrestne

Jedným z bodov programu posledného zasadnutia mestského parlamentu malo byť aj rokovanie o návrhu na doplnenie Všeobecne záväzného nariadenia, ktorým by sa zakázalo prikrmovať holuby a iné túlavé zvieratá žijúce v meste. Návrh vznikol na základe sťaž

Ani argumenty týkajúce sa zdravotných rizík, ktoré reprezentovali názory dotknutých občanov, nepresvedčili väčšinu poslancov, aby hlasovali za doplnenie všeobecne záväzného nariadenia. Naopak, hneď v úvode rokovania zastupiteľstva navrhli tento bod z programu stiahnuť, pretože návrh považovali za nedostatočne vypracovaný. Reagovali najmä na kŕmenie holubov na námestí, ktoré nielen turisti, ale aj domáci považujú za samozrejmé a podľa nich to jednoducho patrí k celkovému koloritu mesta pod Urpínom.

„Samozrejme, že nebudeme pokutovať ľudí alebo deti, keď hodia holubom nejaké odrobinky z keksov. Toto sa týka len opakovaného kŕmenia, ktoré trápi obyvateľov v niektorých častiach mesta,“ vysvetlil Vladimír Pirošík, spracovateľ a predkladateľ spomínaného návrhu a pokračoval ďalej: „Sankcionovaný by bol človek iba na základe dôkazov, teda fotodokumentácie a výpovede svedkov. Tak isto je to aj v prípade požívania alkoholu či robenia neporiadku na verejných priestranstvách,“ vysvetlil člen Banskobystrickej alternatívy prítomným poslancom, čím reagoval na otázku, ako odsledovať a pokutovať niekoho, kto pravidelne prikrmuje holuby.

„Ja som návrh nepodporil, pretože som sa obával, že by sa to mohlo dotknúť aj klasického chovu holubov, ktorý ešte mnohí Bystričania pestujú a majú takúto činnosť ako koníčka. Najlepšie by bolo nájsť kompromis pre voľne žijúce holuby a potom tie chovné,“ navrhol poslanec Milan Smädo, ktorý sľúbil VZN v takomto konkrétnom znení podporiť. Celá vec by mala byť opäť otvorená na najbližšom zasadnutí poslancov, ktoré bude koncom júna. Ak by dali poslanci návrhu napokon zelenú, bude prikrmovanie voľne žijúcich zvierat na území mesta zakázané a porušenie nariadenia bude postihované pokutou.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM