Jakub Forgács Správy

Hodinovú vežu opäť otvorili: Bystrická dominanta sa môže pochváliť lákavou novinkou

Ikonu Námestia SNP, Hodinovú vežu, znova sprístupnili turistom a návštevníkom mesta pod Urpínom. Pokochať sa môžu výhľadom na Banskú Bystricu. Ten si teraz ľudia môžu vychutnať ešte viac...

Ilustračný obrázok k článku Hodinovú vežu opäť otvorili: Bystrická dominanta sa môže pochváliť lákavou novinkou
Zdroj: TASR

Ako sme vás informovali dnes ráno, pri príležitosti jej otvorenia je dnes a v sobotu vstup do nej bezplatný. Na návštevníkov hore na veži však čaká ešte jedna novinka, a tou je ďalekohľad, vďaka ktorému sa pokochajú pohľadom nielen na námestie, ale detailne uvidia aj celé okolie Banskej Bystrice. V najbližších dňoch pribudne ešte druhý ďalekohľad. Veža bude minimálne do konca septembra otvorená sedem dní v týždni od 10:00 do 19:00. Vstupné je jedno euro, dôchodcovia, študenti a deti zaplatia 50 centov.

Dnes je Hodinová veža v správe Informačného centra mesta Banská Bystrica a je možné objednať si vopred aj vstup so sprievodcom. Propagačné materiály sú vytlačené v slovenskom, anglickom a nemeckom jazyku. „Otvoriť Hodinovú vežu ešte počas turistickej sezóny bolo pre nás veľmi dôležité. Dnešným otvorením však nekončíme. Ešte v priebehu tohto roka by sme ju chceli stihnúť aj nasvietiť a zmysluplne využiť priestor v prednej časti veže,“ reagovala vedúca odboru propagácie mesta Karin Graciasová Šikulová.

Keďže osvetlenie by malo byť riešené komplexne v rámci koncepcie historického jadra s dôrazom na jeho panorámu, siluetu, na rozlíšenie architektonických detailov a prvkov, mesto urobilo už tri skúšky s rôznymi konceptmi osvetlenia. V súčasnosti prebieha výberové konanie na dodávateľa.

„Hodinová veža je pre mňa jedným zo symbolov mesta a teší ma, že ju opravenú dávame Banskobystričanom práve v roku, keď si naše mesto pripomína 70. výročie SNP,“ dodal primátor Peter Gogola.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM