Jakub Forgács Samospráva

Hoci nebola podporená, peňazí sa predsa dočká: Na mestskom sídlisku vyrastie externá komunitná obývačka

Nápad Bystričanov sa poslancom pozdával. Projekt externej komunitnej obývačky na banskobystrickom sídlisku neprešiel hlasovaním v participatívnom rozpočte. Financie naň však dodatočne odklepli počas rokovania mestského zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Hoci nebola podporená, peňazí sa predsa dočká: Na mestskom sídlisku vyrastie externá komunitná obývačka
Zdroj: Dnes24.sk

Na utorkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva padol návrh viceprimátora Jakuba Gajdošíka (SMER-SD, SDKÚ-DS, SNS), vyčleniť 4193 eur na neúspešný projekt, uchádzajúci sa o financie z participatívneho rozpočtu mesta. Projekt EKO Fončorda – Externá Komunitná Obývačka skončil na šiestom mieste so 65 hlasmi, tesne za piatym podporeným projektom Sásovská mozaika (67 hlasov). Poslanci návrh, dodatočne podporiť tento projekt, takmer jednohlasne schválili, a tak na Fončorde vyrastie nová externá komunitná obývačka.

Cieľom projektu EKO /Externá Komunitná Obývačka/ je podľa jeho navrhovateľov pilotný krok k vytvoreniu kvalitného, multifunkčne využiteľného moderného verejného priestoru v areáli pri novovzniknutom Komunitnom centre na Fončorde a položenie základov pre aktívne občianstvo, komunitný dialóg a široké spektrum voľnočasových aktivít pre rôznorodé cieľové skupiny obyvateľov žijúcich v tejto lokalite. Areál na Havranskom má potenciál stať sa obľúbeným miestom hodnotného trávenia času, posilňovania vzťahov a sociálnych väzieb, centrom spoločenského života a participácie na tomto sídlisku.

Jeho zariadením vhodným exteriérovým mobiliárom, ktorý bude slúžiť ako „komunitná obývačka" a bude ladiť s charakterom jedinečného prírodného priestoru /tiež ekologického/, sa otvoria nové možnosti pri plánovaní a organizácii aktivít v ponuke komunitného centra „pod holým nebom, na čerstvom vzduchu". EKO môže prispieť k tomu, aby na tomto mieste zotrvali ľudia dlhšie a na Fončorde vznikne živý verejný priestor pre aktívnu komunikáciu všetkých aktérov a „hráčov" v komunite / aktívnych jednotlivcov, neformálnych skupín obyvateľov, zástupcov občianskych združení, podnikateľov, poslancov, členov občianskej rady a samosprávy./

Čítajte tiež:

Na obnovu serpentín na Urpíne pôjdu desaťtisíce eur: Pozrite, kto z poslancov sa ponúkol, priložiť ruku k dielu

Foto: Komunitné centrum Fončorda

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM