Ivana Kováčiková Rôzne

HLASUJTE: Aký by mal byť ďalší osud bystrického Domu kultúry?

Chátrajúca budova Domu kultúry vyvoláva rozporuplné reakcie. Bystrickí poslanci preto nedávno urobili rázny krok. Čo si však myslíte vy?

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Aký by mal byť ďalší osud bystrického Domu kultúry?
Zdroj: Dnes24.sk

Je pravdou, že mesto Banská Bystrica nemá vhodný kultúrny priestor na usporiadanie veľkých kultúrnych podujatí. Primátor mesta Ján Nosko nazval v nedávnej facebookovej diskusii túto budovu „bradavicou na tvári mesta“. Najviac chátra priestor átria, na ktorom sa rozpadajú schody, múry sú poznačené grafitmi. Mesto by chcelo využiť budovu na tvorbu nového priestoru na rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu. Pripomeňme si jedinečnosť daného priestoru.

Má desiatky rokov

Objekt Domu kultúry bol navrhnutý ako átriový monoblok. O architektonické riešenie sa postaral Jozef Chrobák a samotná realizácia prebehla v rokoch 1973 –1979. Hneď po vzniku získalo dielu cenu Zväzu Slovenských architektov. Na prízemí sa nachádzajú vstupné priestory komorného divadla, estrádnej sály, reštaurácie, klubovne a átriový priestor pred kinosálou. Kinosálu postavili v roku 1988. Bábkové divadlo bolo umiestnené na zníženom a zvýšenom prízemí.

Na poschodí boli sústredené všetky hlavné spoločenské priestory. Estrádna sála s kapacitou 787 miest, komorné divadlo 297 miest a reštaurácia s miestom pre 232 hostí. Jedinečnosťou bolo, že všetky spomínané priestory sa dali podľa potreby prepojiť. Okrem posluchárne s kapacitou 157 miest tu boli aj kluby, knižnica s čitárňou a sprievodné priestory.

Nová nádej

Budova Domu kultúry vstúpila tento rok už dvakrát do dražby. 5. januára bola vyvolávacia cena 6 milíónov eur, no k dražbe nik neprihlásil. V druhom kole na konci januára sa suma zmenila na 3,5 milióna eur. Doteraz je známym vlastníkom Zvolenská investičná, s jediným spoločníkom VAV Managment, ktorej konateľom je podnikateľ Peter Valach. Netreba zabudnúť, že záložné práva na budovu si uplatňuje aj rakúska spoločnosť Waldviertler Sparkasse Bank AG.

Konateľ spoločnosti Valach sa na sociálnej sieti vyjadril k danej téme rozporuplne: „Je takisto zaujímavé, že poslanci rokujú o tom, či odkúpiť Dom kultúry, ale vlastníka sa zatiaľ nikto nepýtal a ani s ním nerokoval. Že by sme našli priamy dôvod, prečo Mesto Banská Bystrica nesúhlasilo s reštruktura­lizáciou VAV invest a poslalo spoločnosť VAV invest do konkurzu? Že by preto, aby sa mesto dostalo čo najlacnejšie k majetku súkromných spoločností?“ napísal Valach.

Na posledom rokovaní mestského zastupiteľstva opäť skrsla nádej na získanie tejto budovy do vlastníctva mesta. Mestskí poslanci schvaľovali zmenu rozpočtu z dôvodu možnosti uchádzať sa o kúpu Domu kultúry. Názorovo vznikla veľmi zaujímavá debata, odporcov aj zástancov tejto problematiky. Snaha znovu získať kultúrny stánok napokon vyhrala a poslanci odklepli zmenu rozpočtu vo výške 3 050 000 eur, aby mesto mohlo vypracovať projekt a uchádzať sa o fondy z Európskej únie. Prvotné projekty treba predkladať na Ministerstvo kultúry do septembra a budúcnosť ukáže, ako to nakoniec s Domom kultúry dopadne.

Považujete rozhodnutie poslancov za správne alebo si myslíte, že finančné prostriedky by mali byť využité inak? Ku ktorej skupine patríte vy? Vyjadrite v našej ankete svoj názor!

Čítajte tiež:

FOTO: Zachytávajú najkrajšie dominanty mesta. Unikátne dobové pohľadnice Bystrice

Zrušenie významnej investície v Bystrici. Tvrdé slová poslanca na zastupiteľstve

Bystrický Dom kultúry v obrazoch.
16
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM