Nicole Regecová Rôzne

Historický unikát na leteckých dňoch na Sliači: Návštevníci uvidia Mig-15 z roku 1955

SIAF sa už nebezpečne blíži a s termínom sa odkrývajú stále aktuálnejšie informácie. Tentokrát sa organizátorom podarilo na letecké dni zabezpečiť skutočnú raritu!

Ilustračný obrázok k článku Historický unikát na leteckých dňoch na Sliači: Návštevníci uvidia Mig-15 z roku 1955
Zdroj: TASR

Organizátorom tohtoročných leteckých dní SIAF 2016, ktoré sa budú konať v dňoch 27. a 28. augusta na letisku a leteckej základni Sliač, sa podarilo zabezpečiť účasť viacerých unikátnych lietajúcich strojov. Medzi špičku bude nesporne patriť lietadlo MiG-15, OK-UTI 2514 českej spoločnosti Czech Flying Legends.

Ako sa uvádza na stránke leteckých dní, tento stroj, vyrobený v roku 1955, získali českí leteckí nadšenci – Josef Miřácký a Roman Svoboda (bývalý pilot Gripenu). Bolo to v roku 2013 od amerického súkromného vlastníka Toma Smitha z kalifornského Granada Hills. MiG-15. Tak sa po mnohých rokoch vrátil naspäť domov na „české nebo“.

Kamufláž lietadla je v českých farbách a na trupe nesie číslo 2514, ktoré pôvodne patrilo lietadlu MiG-15 UTI od 30. stíhacieho bombardovacieho pluku. Ten pôsobil na letisku Hradec Králové až do roku 1982. Na prednej časti trupu je umiestnený znak mesta Ostrava, presne tak, ako to bolo na pôvodnom stroji.

Na leteckých dňoch sa predstaví viac ako stovka lietadiel z 13 krajín Európy a NATO, a to ako na letových, tak aj na statických ukážkach.

Foto: ilustračné

Medzinárodné letecké dni v OBRAZOCH
37
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM