Monika Obrtalová Kultúra

Herci Divadla z Pasáže odohrajú predstavenie pred divadlom

Banskobystrické Mestské divadlo – Divadlo z Pasáže, herci ktorého sú ľudia s mentálnym postihnutím, vstupuje do 18. divadelnej sezóny. Otvorí ju 6. septembra predstavením Mechúrik Koščúrik na vandrovke, ktoré odohrá pred budovou divadla. Diváci budú

Ako pokračovala, mestským divadlom sú dva roky a prostredníctvom neziskovej organizácie Záhrada – centrum nezávislej kultúry po rokoch získali stály divadelný priestor. „Ako mestské divadlo by sme sa však chceli viac priblížiť obyvateľom mesta aj vo vlastných priestoroch, ale v našej budove nemáme divadelnú scénu, kde by sme mohli hrať. Preto vznikla myšlienka odohrať predstavenie pred budovou divadla,“ vysvetlila Ogurčáková. Po predstavení budú mať diváci možnosť vstúpiť do jeho priestorov, uvidieť divadelnú dielňu, kde vznikajú kostýmy a rekvizity k inscenáciám, či pozrieť si priestory, v ktorých sa uskutočňuje vzdelávanie.

Podľa Ogurčákovej bol Mechúrik Koščúrik v predchádzajúcej sezóne najčastejšie uvádzanou inscenáciou. Režisér Peter Vrťo (riaditeľ Divadla Tiché iskry – divadlo nepočujúcich, ktorý zároveň osem rokov pracuje v Divadle z Pasáže) vytvoril túto inscenáciu pre najmenších divákov hravou interaktívnou formou. „Deti sa aktívne zapájajú do deja rozprávky a spolupracujú s hercami,“ dodala Ogurčáková.

Od septembra divadlo pripravuje pokračovanie dlhoročného projektu vzdelávania hercov v umeleckej oblasti. Po predchádzajúcej téme antika má ísť o cyklus vzdelávania na tému stredovekého divadla. Herci sa oboznámia so životom a divadelnou tvorbou tohto historického obdobia. „Vyvrcholením vzdelávania bude inscenácia v réžii Viery Dubačovej. Do konca roka by mala vzniknúť aj ďalšia inscenácia v réžii Šimona Spišáka,“ uviedla Ogurčáková.

V rámci vízie divadla priblížiť sa viac obyvateľom mesta pripravuje aj projekt verejných čajovničiek – Čaj nielen o piatej. „Herci divadla majú každé ráno pred začatím práce v divadle čajovničku, na ktorej sa rozprávajú o svojich snoch, problémoch a témach, ktoré ich zaujali, a tým vstupujú harmonicky do nového dňa,“ povedala Ogurčáková. Čajovničky sa budú uskutočňovať poslednú stredu v mesiaci o 17.00 h. „Aby k nám ľudia po skončení práce prišli a spoločne si s nami oddýchli pri šálke čaju a príjemnom rozhovore s hercami,“ uzavrela umelecká šéfka divadla.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM