Monika Obrtalová Rôzne

Hasiči testujú svoju odvahu a vytrvalosť

Hasiči zo Slovenska i zahraničia si dnes preverujú svoje schopnosti na súťaži TFA (Toughest firefighter’s alive - Najtvrdšie hasičské prežitie) Slovakia 2012 v Banskej Bystrici. Pozostáva zo štyroch disciplín a simuluje zásahovú činnosť hasičov. Vere

Do súťaže sa prihlasujú členovia hasičských dobrovoľných zborov i profesionáli. Tento rok tak urobilo viac ako 70 štartujúcich zo Slovenska, Rakúska, Maďarska, Česka a Poľska. Medzi najnáročnejšie disciplíny, podľa hovorcu Krajského riaditeľstva (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Erika Piatera, patria prenášanie 80 kilogramovej (kg) pieskovej figuríny či beh po schodoch do 22 podlažia.

Prenášanie figuríny predstavuje reálnu zásahovú činnosť, pri ktorej hasiči vojdú do zadymeného priestoru, vyhľadajú zranenú osobu, ktorú musia v čo najkratšom čase dostať von a poskytnúť jej prvú predlekársku pomoc. Pri behu po schodoch sú hasiči v zásahovom odeve a majú dýchací prístroj ťažší ako osem kg. Pri plnení disciplín vynakladajú podľa Piatera maximálnu fyzickú záťaž.

„Úlohy simulujú reálnu zásahovú činnosť, kedy sa hasiči stretávajú skutočne so situáciami, ktoré si človek v bežnom živote ani nevie predstaviť,“ skonštatoval. Muži súťažia v piatich vekových kategóriách. Martin Bryndza sa do súťaže prihlásil, lebo si chcel otestovať svoje schopnosti, fyzickú silu a vytrvalosť. „Je to dosť ťažké na fyzickú kondičku a ak sa človek na to nepripraví, tak to veľmi ťažko zvládne,“ uviedol po splnení troch disciplín. Čakala ho ešte posledná, pre neho tá najťažšia, beh na 22 poschodie.

Podľa hlavného rozhodcu Petra Polakoviča pri akomkoľvek športe platí, že človek musí mať ako základ všeobecnú telesnú zdatnosť, na ktorú nabaľuje špeciálne schopnosti a zručnosti. Nadstavbou všeobecnej zdatnosti hasičov – pretekárov sú hlavne rýchlostno-silové schopnosti.

Spomedzi dynamických ukážok si môžu diváci pozrieť napríklad dopravnú nehodu dvoch osobných automobilov a cyklistu. „Naši príslušníci vykonávajú vyslobodzovanie osôb, poskytovanie predlekárskej prvej pomoci, a samozrejme ďalšie činnosti, ktoré sa štandardne vykonávajú pri dopravných nehodách,“ priblížil Ľuboš Virguľa vedúci oddelenia operačného riadenia a Integrovaného záchranného systému KR HaZZ v Banskej Bystrici. Ako dodal, dá sa povedať, že zásah pri dopravnej nehode patrí v súčasnosti k najčastejším.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM