Jakub Forgács Hokej

Handzuš o chystaných oslavách: Bystrické námestie je krásne, pohár sa bude kráľovsky vynímať

Relikvia hokejových úspechov Stanley Cup doputuje vo štvrtok do Banskej Bystrice a jeho podielovému majiteľovi Michalovi Handzušovi narobila milé starosti. V pretlaku povinností však nepríjemnosti hádzal za klobúk, prvoradé bolo, keď videl ľudí šťastných, radujúcich sa z jeho úspechu.

Ilustračný obrázok k článku Handzuš o chystaných oslavách: Bystrické námestie je krásne, pohár sa bude kráľovsky vynímať
Foto: Jaroslav Dodok

Užiť si pohár znamená pre Michala aj druhú stranu mince. „Viem to, upozorňovali ma, budem nevyspatý, unavený, s tým sa treba zmieriť. Prvoradý bude úsmev všetkých, ktorý si budú chcieť pohár pohladiť,“ povedal Handzuš.

Nič neuponáhľal a dočkal sa

Kanada nie je Slovensko, rozdiely sú obrovské napríklad v charakteristike fanúšika. Pod Urpínom si atmosféru pochvaľovali vo vlaňajšej sezóne viacerí zaoceánski hokejisti z NHL. Na bystrického fanúšika Michal Handzuš nedá dopustiť. „Atmosféra je špecifická, európska. Na starom kontinente sa viac povzbudzuje, činia sa fankluby, vytvárajú burcujúce prostredie. V NHL sa chodí na zápasy zväčša s popcornom, je to hlavne o škrobenom divadle, rozdiely sú teda veľké. Až keď sa hrá o Stanley Cup, tak poriadne zahrmí a zablýska,“ pokračoval držiteľ cennej trofeje.

Človek musí byť trpezlivý, aby prekonal nezdary, aj neúspechy. Michal Handzuš nič neuponáhľal, a práve preto sa dočkal životnej odmeny. ‚Čierni jastrabi‘ v rozhodujúcom zápase proti Bostonu už takmer skolabovali. „Vždy je to o odhodlaní, nikto sa vo vypätých zápasoch nevzdáva. Zápas sa pre nás dobre nevyvíjal, ani šance sme si nevytvárali. Každý dúfal, dával do toho všetko, no nikto neočakával taký zvrat, aký v samom konci nastal,“ spomína Handzuš.

Michal Handzuš pevne veril aj na začiatku sezóny, že bude lepšie, pretože sa nad ním nahromadilo dosť veľa negatívneho tlaku, vrátane odpisujúcich rečí. „Je to život, nikdy to nejde úplne bez problémov, nevyhnutnosťou je vyrovnať sa s negatívnym tlakom. Až potom môžete byť úspešný, len treba tvrdšie zamakať,“ vysvetlil.

Prvoradá je rodina a známi

Sen o Stanley Cupe sa u Michala Handzuša dosť zahmlieval. „Som rád, že to takto odpadlo, no aj keby som pohár nevyhral, nemôžem sa sťažovať. Za odohratých vyše 900 zápasov v NHL by som bol vďačný aj bez trofeje. Teraz je to o čerešničke na torte, aj keď som si myslel, že mi to nie je dané. Treba mať veľkú dávku šťastia, ocitnúť sa v pravej chvíli v tom správnom klube a veriť vo vlastné sily,“ povedal rodák z Banskej Bystrice.

Doráňaný Michal Hadzuš si po oslavách z triumfu dvoma operáciami reparoval ruku i nohu. V akom stave sa mu nachádza zápästie. „Ak mi niekto pohár preddvihne, môžem ho držať aj nad hlavou a v tejto polohe ho už dokážem zafixovať. Už som o tomto akte premýšľal, pomôže najlepší kamarát, len treba podrobnosti dotiahnuť so strážcami,“ odhaľujú jeho slová.

Stanley Cup neustále pôsobí na Michala Handzuša ako na magnet a premieňa ho na vzpierača. „V jeho prítomnosti sa neovládnem, ani som nezrátal, koľkokrát som ho už zdvihol nad hlavu. Vždy, keď som bol pri ňom, tak som sa s ním nadrapoval, počas tých dvoch chicagských týždňov osláv som s ním veľa navzpieral,“ teší sa z trofeje.

Handzušov príbeh napovedá, ako veľmi si treba strážiť zdravie. „Pre mňa i rodinu je prvoradé. Na blízkych v kolotoči povinností v NHL nemáte veľa času, no pre mňa sú najdôležitejší v živote, aj kamaráti a známi, ktorí vytvárajú celé prostredie,“ vysvetli Handzuš.

Najradšej by uspokojil všetkých

Oslavy s pohárom by si žiadali špeciálny tréning a Michal Handzuš presne odhaduje, čo na neho čaká. „Program je nabitý, aj ma upozorňovali tí, čo pohár už krstili, ako veľmi sa unavili. Veľa sa toho v obkolesení množstva ľudí nenaspí, treba sa s tým zmieriť. Oslavy s pohárom nie sú o mne, ale o ľuďoch, ktorí ma dostali tam, kde som. V Banskej Bystrici pohár nebol, a možno veľa ľudí sa aj nahnevá, keď sa nestihne s ním odfotiť. Za seba môžem sľúbiť jedno, urobím všetko preto, aby som uspokojil všetkých, na námestí, na dvoch súkromných párty pre kamarátov a rodinu, na zimáku, v nemocnici,“ ozrejmil Handzuš.

Na Námestí SNP sa bude Stanley Cup podľa Michala Handzuša kráľovsky vynímať. „Námestie je krásne a keď ho zaplnia ľudia, akcia to môže byť nezabudnuteľná, každý si ju môže dosýtosti užiť. Od Maja Hossu som aj vyzvedal detaily, ako on na prvý raz slávil, ťažko však niečo kopírovať, je to jedinečná akcia a jedinečnou vždy zostane,“ plánuje oslavy držiteľ Stanley Cupu.

Kto všetko sa podpísal pod hokejového ‚Rembranta‘ odhaľujú osobné pozvania. „Vznikol z nich veľmi dlhý zoznam, mám z toho aj stres, či vôbec stihneme toľké foto. Napríklad prídu všetci moji žijúci tréneri od prvej triedy až po áčko, nechcem menovať, všetci boli dôležití, aj keď niekto viac, iný menej. Nebolo by však fér ich vypichovať. Bolo by mi naozaj ľúto, ak by sa mal niekto uskromniť. V Banskej Bystrici ožijú pre mňa pamätné miesta, tam, kde som vyrastal, na ktorej ulici hral hokej.“

Ešte má dosť miest na tele, ktoré mu neoperovali

Život, aj ten hokejový, prozaicky, často tvrdo zasahuje, no vykúzli zo seba i poéziu, ako u Michala Handzuša. „Na začiatku sezóny som mal rôzne myšlienky, aj ruské kluby sa ozývali, no ja som si povedal, že som spokojný s tým, čo mám. Zmena príde veľmi rýchlo, znenazdajky, len treba dúfať, byť trpezlivý. Mám 36 rokov, viem, kde som, kam ma život zaradil. Aj ponuky na dvojnásobné peniaze pri ponukách v NHL boli, no ja som v tom štádiu, keď hľadám skôr zábavu, Chicago bola z tohto pohľadu dobrá voľba,“ dodal úspešný hokejista.

„Ešte mám dosť miest na tele, ktoré mi neoperovali. Teraz sa rehabilitácia podľa plánu odvíja, s kolenom môžem robiť čoraz viac, ruka sa rozhýbava. Keď ju sfunkčním na 75 percent, začnem pomaly posilňovať a týždeň pred kempom by som mal už ísť na ľad,“ opísal svoje rezervy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM