Webnoviny - Rôzne

Grófa konfrontovali so svedkami v kauze Slánske lesy

Na hlavnom pojednávaní v kauze Slánske lesy pred senátom Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes vypovedal 78-ročný vnuk grófa Ladislava Károlyiho.

Výsluchom svedkov pokračovalo dnes na Krajskom súde v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie v kauze Slánske lesy. Prokurátor v nej stíha za trestné činy podvodu a falšovania verejných listín podnikateľa Milana I., notára Ferdinanda O. a bývalého riaditeľa Správy katastra Pavla P. Podľa obžaloby ako organizovaná skupina v roku 1998 pripravili Slovenskú republiku a ďalších vlastníkov približne o šesťtisíc hektárov lesných a iných pozemkov v hodnote viac ako 1,3 miliardy korún (43,15 mil. €).

Svedčili dvaja muži, ktorí navštívili vnuka grófa Károlyiho v Maďarsku a stretli sa s ním i na Slovensku. Obaja doviezli grófa k Márii Dušičkovej, ktorá mala získať inkriminovanú pôdu ako údajná dcéra jeho starého otca. Jeden z nich viedol vnuka na jeho želanie i k notárovi do Veľkých Kapušian. Vnuk grófa Ladislava Károlyiho pri konfrontácii so svedkami povedal, že k notárovi šli na ich želanie, pretože on na to nemal dôvod. Na vyzvanie predsedu senátu potomok grófa nevedel pre odstup času označiť, kto je bývalý riaditeľ Správy katastra. Či svedok, alebo obžalovaný Pavol P., ktorý podľa obžaloby mal grófovho vnuka u notára sprevádzať. Pritom svedok tvrdil, že vnuka k notárovi iba doviedol, na úrade už s ním nebol.

Mária Dušičková bola starou matkou manželky obžalovaného podnikateľa Milana I. Pôdu podľa obžaloby získala na základe notárskeho osvedčenia, ktoré jej vydal obžalovaný notár Ferdinand O. Pôdu následne vložila ako nepeňažný vklad do spoločnosti Slánske lesy s.r.o., kde je spoločníkom a konateľom obžalovaný podnikateľ Milan I. Majiteľkou pôdy sa Dušičková mala stať na základe notárskych osvedčení obsahujúcich nepravdivé skutočnosti o vlastníckom práve k nehnuteľnostiam.

Ak súd uzná trojicu za vinnú, hrozí obžalovaným trest odňatia slobody na päť až dvanásť rokov.

Pojednávanie pokračuje v utorok 13. októbra výpoveďami ďalších svedkov.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM