Tlačové správy

Generálny riaditeľ Kúpeľov Luhačovice Eduard Bláha vo finále súťaže Manažér roka

MUDr. Eduard Bláha, generálny riaditeľ (a člen štatutárnych orgánov) kúpeľného holdingu združujúceho Kúpele Luhačovice, a. s. a Liečebné kúpele Jáchymov, a. s., bol vybraný medzi 77 finalistov 22. ročníka súťaže MANAŽÉR ROKA 2014.

Ilustračný obrázok k článku Generálny riaditeľ Kúpeľov Luhačovice Eduard Bláha vo finále súťaže Manažér roka
Zdroj: Dnes24.sk

Národná komisia z týchto manažérov pôsobiacich v Českej republike vyberie víťazov, ktorých slávnostné vyhlásenie prebehne 23. apríla v rámci Dňa úspešných manažérov a firiem v pražskom Paláci Žofín, s účasťou popredných predstaviteľov českého politického i ekonomického života. Galavečer je súčasťou tohtoročného Roku priemyslu a technického vzdelávania.

Súťaž MANAŽÉR ROKA každoročne vyhlasujú Zväz priemyslu a dopravy ČR (Svaz průmyslu a dopravy ČR – SP ČR), Konfederácia zamestnávateľských a podnikateľských zväzov ČR (Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR – KZPS) a Česká manažérska asociácia (Česká manažerská asociace – ČMA), ktorá je súčasne jej realizátorom. Jej cieľom je vyhľadať a zviditeľniť špičkových manažérov (vrátane zahraničných), pôsobiacich minimálne tri roky v ČR a oceniť ich osobný prínos k výkonnosti firiem a ekonomiky. Od roku 1993 prešlo súťažou cez 1200 finalistov a titulom MANAŽÉR – MANAŽÉRKA ROKA bolo ocenených 53 osobností. Tohtoročným mottom súťaže je „Prestíž-inšpirácia-úspech v Roku priemyslu a technického vzdelávania.“ Sedemdesiatsedem finalistov koncom marca vybrala Hodnotiaca komisia. Súťaž MANAŽÉR ROKA je najprestížnejšia a systematicky najprepracovanejšia manažérska súťaž v ČR. Jej cieľom je vyhľadať, objektívne a nezávisle vybrať a zviditeľniť najlepšie a najvýznamnejšie osobnosti manažmentu, ich metódy a prínos pre rozvoj firiem a celej ekonomiky. Spoločenským a etickým poslaním akcie je prispieť k rozvoju elity českého manažmentu.

V nominačnom liste a prihláške do súťaže sa o nominácii E. Bláha uvádza: ,,Ako prezident Zväzu kúpeľov ČR a člen vedenia Európskeho zväzu kúpeľov sa už viac ako 8 rokov podieľa na moderácii legislatívneho prostredia aj na smerovaní celého odboru. Konkurentmi aj dozornými orgánmi je rešpektovaný ako názorový či ideový líder odboru. Kúpele Luhačovice, a. s. a Liečebné kúpele Jáchymov, a. s., spoločne tvoria najväčšiu kúpeľnú skupinu v Českej republike SPA & WELLNESS NATURE RESORTS. E. Bláha riadi trinásty rok Jáchymovské kúpele a po ich akvizícii Kúpeľmi Luhačovice, a. s., riadi celú skupinu, ktorej je akcionárom. Prevzal ju na prahu štátnych skokových regulácií, ktoré celý odbor drvivo zasiahli a dokázal ju transformovať tak, aby novú situáciu nielen zvládla, ale aby sa rok 2014 stal jedným z najlepších rokov v doterajšej novodobej histórii oboch kúpeľov. Ako prezident Zväzu kúpeľov ČR (a člen predstavenstva Európskeho zväzu) sa navyše výrazne zasadil o zmiernenie týchto regulácií od 1. 1. 2015, čím položil významný základ pre budúcu prosperitu celej kúpeľnej skupiny, ktorá je s 2500 lôžkami a takmer 1000 zamestnancami najväčším poskytovateľom kúpeľnej starostlivosti v ČR. Ide o skúseného manažéra s bohatou praxou a záberom v zdravotníctve. Okrem kúpeľov spoluvlastní a prevádzkuje tiež najväčší reťazec lekárskych ambulancií, vystupujúcich pod značkou Mediclinic, podieľal sa na vzniku súčasného lídra na trhu lekární reťazca Dr. Max a riadil jednu zo 4 najväčších veľkodistribúcii liekov GEHE Pharma, ktorá sa teraz ako Viapharm stala súčasťou zoskupenia Dr. Max.“

Nominačné dokumenty ho ďalej charakterizujú takto: ,,E. Bláha riadi spoločnosť tak, aby bola už v čase lokálnej hojnosti pripravená na vývoj, ktorý je zrejmý v okolitých krajinách. Kúpeľníctvo je postavené na neudržateľných sociálnych zdravotníckych systémoch a tak musí systematicky diverzifikovať riziká a svoju závislosť na nich. Posledná kríza odboru z rokov 2012 a 2013, ktorá dostala rad kúpeľov do ťažkostí a dvoje priviedla k likvidácii a z ktorej vyšla skupina ešte silnejšia, ukázala, že je to správna cesta. Spôsob jeho komunikácie so zamestnancami a odbormi ho dostal do role partnera centrálnych zdravotníckych odborov a odbory skupiny ho vnímajú ako zamestnávateľa, ktorý v kríze urobil maximum, pre zachovanie ich pracovných miest, aj keď šlo o veľakrát nepopulárne opatrenia. Kúpele sú vždy prirodzeným spoločenským aj kultúrnym centrom kraja či lokality a ich rozvoj je vždy spojený s jej rozvojom. E. Bláha úspešne rozvíja regionálne vzťahy, zapája sa do strategických fór a kúpele otvára spoločenským aktivitám i udalostiam regiónov. Spoločnosť podporuje rad miestnych kultúrnych aktivít aj športových podujatí a oddielov. V Luhačoviciach teraz spoločnosť, po desiatkach rokov, opäť stavia byty pre zamestnancov a v oboch lokalitách pre nich opravuje pôvodné ubytovacie kapacity. Podstatná je pre neho trvalá aplikácia benchmarkingu nielen medzi kúpeľnými hotelmi skupiny a ČR, ale hlavne s európskou špičkou (odbor je rozvíjaný predovšetkým tam) a sledovanie trendov v okolitých krajinách. Vďaka tomu sa zariadenia skupiny pravidelne umiestňujú na špičke medzinárodného kúpeľného certifikačného rebríčka – Eurospamed.“

E. Bláha je prirodzeným lídrom, autoritou, motivátorom a stratégom. Právomoci deleguje, ale zaujíma sa o detail a kontroluje výsledky aj súlad výsledných riešení so stratégiou a svojich manažérov koučuje. Riešenie hľadá v zahraničí aj u konkurencie, ale hlavne v iných odboroch. Jeho prístup by sa dal charakterizovať ako kombinácia rozumu, racionality a neústupnosti. Nemenej dôležitá ako profesionálna kariéra je pre neho jeho rodina a najväčší koníček, čo je cyklistika.

Kúpele Luhačovice, a. s., aj ich predstavitelia sú pravidelne oceňovaní za svoje produkty, služby a prínosy. Kúpele tento rok už tretíkrát za sebou uspeli v súťaži Veľká cena cestovného ruchu 2014/2015, keď získali prvé dve miesta v kategórii najlepší kúpeľný a wellness balíček. Tiež kúpeľný pobyt „Po stopách Dušana Jurkoviča“ bol tento rok ocenený Centrálou cestovného ruchu Východnej Moravy ako HIT sezóny pre rok 2015.

Viac informácií je na https://www.youtube.com/watch?… , www.LazneLuhacovice.cz, www.laznejachymov.cz

Generálny riaditeľ Kúpeľov Luhačovice Eduard Bláha vo finále súťaže Manažér roka
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM