Marcel Páleš Správy

Významná návšteva v Bystrici: Na UMB zavíta nemecký aj francúzsky veľvyslanec

Jean-Marie Bruno a Axel Hartmann, francúzsky a nemecký veľvyslanec na Slovensku, sa dnes stretnú so študentmi Univerzity Mateja Bela (UMB). Bude to pri príležitosti 50. výročia podpísania Elyzejskej zmluvy medzi Francúzskom a Nemeckom.

Ilustračný obrázok k článku Významná návšteva v Bystrici: Na UMB zavíta nemecký aj francúzsky veľvyslanec
Zdroj: TASR

Stretnutie sa bude konať v aule Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov.

V ústrety študentom

Ako informoval prorektor pre medzinárodnú spoluprácu UMB Igor Kosír, veľvyslanci dvoch kľúčových krajín európskej integrácie od 50. rokov vyšli v ústrety iniciatíve mladej generácie Európanov – študentov. Preto sa v rámci spolupráce s frankofónnou organizáciou UMB EfPolit, Slovensko-francúzskym univerzitným inštitútom v Banskej Bystrici, Fakultou politických vied a medzinárodných vzťahov UMB a vedením univerzity sa stretnú s jej študentmi.

„Mimoriadni a splnomocnení veľvyslanci svojich krajín na Slovensku sa prihovoria auditóriu v prevažnej väčšine mladých Európanov, slovenských a zahraničných študentov UMB s posolstvom o odkaze a dedičstve Elyzejskej zmluvy a jej význame pre súčasnosť a budúcnosť Európy,“ podotkol Kosír.

Elyzejská zmluva – Zmluva priateľstva

Elyzejská zmluva, podpísaná francúzskym prezidentom Charlesom de Gaullom a prvým demokratickým premiérom povojnového Nemecka kancelárom Konradom Adenauerom 22. januára 1963, sa niekedy nazýva aj Zmluvou o priateľstve, respektíve o zmierení odvekých súperov.

„Pre povojnový vývoj nielen západnej Európy, ale celého kontinentu a sveta mala nesmierny význam. Položila základy novej konštruktívnej mierovej spolupráce a potvrdila kľúčovú pozíciu lídrov v rozbiehajúcom sa procese európskej integrácie, ktorú umožnila akcelerovať,“ uviedol Kosír.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM