Jakub Forgács Rôzne

Fotospomienky na november 1989: Unikátne zábery z Generálneho štrajku na bystrickom námestí

Prednedávnom sme si pripomenuli 25. výročie nežnej revolúcie, vďaka ktorej nielen na Slovensku nastúpila demokracia a sloboda. Ani Banská Bystrica nezostala ticho, tisíce ľudí sa na konci novembra 1989 zhromaždili na námestí v meste, aby vyjadrili nesúhlas s vládnou jednej strany.

Ilustračný obrázok k článku Fotospomienky na november 1989: Unikátne zábery z Generálneho štrajku na bystrickom námestí
Zdroj: TASR

Dvojhodinový generálny štrajk, ktorý sa uskutočnil 27. novembra 1989 v celom Československu, potvrdil vôľu občanov skoncovať s vládou jednej strany. Generálny štrajk na podporu spravodlivých požiadaviek vysokoškolákov a občianskych iniciatív vypukol aj v Banskej Bystrici. Masového mítingu na Námestí SNP sa zúčastnili tisíce ľudí. V centre mesta bolo vidno desiatky zástav a transparentov s nápismi oslavujúcimi slobodu ako napríklad „Jednota ľudu zvíťazila, vitaj sloboda!“.

Dôkazy o obrovskej podpore Generálneho štrajku v Banskej Bystrici nájdeme aj v archívoch ŠtB. „Generálny štrajk prebehol vo všetkých okresných mestách a priemyselných strediskách stredoslovenského kraja. Zúčastnili sa ho osoby zo všetkých spoločenských vrstiev, z prevažnej väčšiny organizácií a inštitúcií. Najväčšie zhromaždenia štrajkujúcich na verejných priestranstvách boli v Banskej Bystrici (15 000) a Žilina (cca 20 000 účastní­kov),“ píše sa v dennej situačnej správe ŠtB z 27. novembra 1989.

Dobové fotografie z novembra 1989 si môžete pozrieť na banskobystrickej radnici do 29. novembra, kde verejnosti sprístupnili dve výstavy venované 25. výročiu Nežnej revolúcie. Ak sa nemôžete zúčastniť chystanej výstavy, nezúfajte. Teraz máte jedinečnú šancu, pozrieť si archívne zábery banskobystrického Generálneho štrajku v našej fotogalérii!

Generálny štrajk na banskobystrickom Námesti SNP v novembri 1989
10
Galéria
Foto: Viliam Béreš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM