Jakub Forgács Rôzne

Fotograf, ktorý v našom meste cvakal už množstvo svadieb: Aj takéto krásne miesta ponúka Bystrica na fotenie

Snáď každý mladomanželský pár chce mať tie najkrajšie fotky zo svojej svadby. Niektorí sú pre ne ochotní cestovať aj do nášho mesta, hoci svadbu majú úplne inde. Ostrieľaný fotograf Marek Suchý ponúka hneď viaceré vhodné miesta v okolí Banskej Bystrice.

Ilustračný obrázok k článku Fotograf, ktorý v našom meste cvakal už množstvo svadieb: Aj takéto krásne miesta ponúka Bystrica na fotenie
19
Galéria

Marek Suchý pochádza z Vysokých Tatier, no v Banskej Bystrici žije už od roku 2000, takže sa aj sám považuje za Bystričana. Foteniu sa intenzívnejšie venuje od roku 1997 a priviedol ho k nemu jeho otec, ešte keď bol dieťa. K foteniu svadieb sa dostal počas pracovného pobytu v nemeckom Mníchove. Spolu s ďalším banskobystrickým fotografom Vladom Veverkom založili v roku 2012 Asociáciu slovenských svadobných fotografov, ktorej je predsedom.

Spomínate si na svoju prvú svadbu a fotenie na nej?

Áno, moju prvú svadbu som fotil práve v zahraničí, v roku 2005 v Mníchove. Pred objektívom som mal svojich vtedajších zamestnávateľov, ktorí mali hotel na okraji mesta. Vedeli, že ma fotografovanie baví a vložili do mňa svoju dôveru, zdokumentovať ich svadbu. Vtedy som netušil, do čoho idem, ale nechýbalo mi nadšenie, a to mi veru ostalo až dodnes. Všetko vtedy dopadlo dobre. Dôkazom je to, že svadobná fotografia je ťažiskom mojej súčasnej tvorby. Stále ma baví a napĺňa.

Dá sa vôbec spočítať, koľko párov ste už odvtedy fotili?

Presný počet neviem. Profesionálne sa venujem fotografovaniu svadieb od roku 2010 a odvtedy je to určite trojciferné číslo.

V čom sa líši fotenie na svadbách, resp. následná úprava fotiek, od iných akcií?

Roky pred svadobnou fotografiou som fotil krajinky, prírodu. No krajina vám neutečie, ale ľudia, ich skutočné emócie a neopakovateľné okamihy áno. Moment trvá stotiny sekundy a zachytiť ho je pre mňa výzva. A práve tu nachádzam to správne nadšenie, čaro, záľubu, i keď je to veľmi náročná práca. Pri samotnej úprave fotografií si často uvedomujem, kde je skutočná hodnota fotografie. Nie je to jej technická stránka, ale práve naopak – emócie, láska, neha, radosť, ktorá ľuďom i po mnohých rokoch dokonale pripomenie nádhernú časť ich života.

Prežívate počas fotenia radostné chvíle spolu s mladomanželmi?

Každá jedna fotografia je zrkadlom duše fotografa. Keď fotograf fotenie a všetko čo sa okolo neho deje neprežíva, tak to na fotografiách vidno.

Čo všetko – rekvizity či techniku, využívate pri fotení na svadbách?

Mojou filozofiou, aj cieľom je, aby fotografie boli čo najprirodzenejšie, a takto vnímajú moju tvorbu klienti aj neklienti. V dnešnej dobe tento štýl fotografie nie je „masovo“ žiadaný, ľudia skôr preferujú „efektové“ fotografie. Môj štýl fotografovania svadieb je reportážny a k nemu nepotrebujem rekvizity, ale ľudí, ktorí si svoj veľký deň vedia vychutnať naplno a úplne zabudnú, že majú na svadbe aj fotografa.

Na akých tradičných či menej tradičných miestach v Banskej Bystrici a okolí ste už robili svadobné fotky?

Väčšinu svadieb fotografujem mimo Banskej Bystrice, v rôznych kútoch Slovenska. Keď fotím doma, uprednostňujem fotenie priamo v meste. Banská Bystrica je prekrásna. Často napríklad fotím rande klientov v Banskej Bystrici, aj keď samotná svadba je úplne v inom meste. Všetci sú našim mestom očarení. Banská Bystrica a okolie mesta ponúkajú pre svadobného fotografa nespočetné možnosti pre realizáciu svadobných, ale aj iných fotografií. Niekoľkokrát som fotil v Radvanskom kaštieli, v centre mesta a priľahlých uličkách. Urpín ponúka tiež svoje zákutia, Šachtičky s výhľadom na Banskú Bystricu a Fatru, Špania Dolina, je toho naozaj veľa.

Na aké najnetradičnejšie svadobné fotenia si spomínate?

Mám veľmi rád južanský temperament a veľmi som si užil fotenie v slnečnej talianskej Kalábrii, na pobreží mora. Uplynulé leto bolo extrémne horúce – 35 a viac stupňov a nájsť na obed vhodné miesto na fotenie nie je za takýchto podmienok vôbec ľahké. Tak tomu bolo aj 8. augusta 2015, keď som fotil jeden veľmi milý pár z Banskej Bystrice. Podarilo sa mi nájsť to správne miesto pod Urpínom, ktoré nám ponúklo to, čo sme potrebovali, aby bolo fotenie čo najpríjemnejšie.

Čítajte tiež:

Fotograf spod Urpína miluje detaily a miznúci svet: Krásne zábery z nášho mesta, ktoré dostanú každého Bystričana

Dychberúce zábery mladého bystrického fotografa: Paráda, ako Vlado dokázal zachytiť krásy mesta

Foto: archív Mareka Suchého

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM