Aktualizované Krimi

FOTO z miesta nešťastia: Medzi obeťami zrúteného vrtuľníka je aj príbuzný prezidenta Kisku

Haváriu vrtuľníka pri Banskej Bystrici nikto neprežil. Medzi obeťami je rodina Andreja Kisku. Príčiny pádu nie sú zatiaľ známe.

Ilustračný obrázok k článku FOTO z miesta nešťastia: Medzi obeťami zrúteného vrtuľníka je aj príbuzný prezidenta Kisku
Zdroj: TASR

Včera vo večerných hodinách bol vrtuľník privolaný k zranenému mužovi, ktorý spadol zo skaly a zlomil si nohu. O tragickom nešťastí sa dočítate v článku Pri Banskej Bystrici sa zrútil záchranársky vrtuľník. O život prišli štyria ľudia!

Podľa výpovede kameramana TV JOJ Petra Burana, ktorý nakrúcal na mieste nešťastia, sa záchranári snažili pomôcť mužovi so zranenou nohou sami. Terén bol nedostupný.

Na miesto sa dostali na štvorkolkách, ale museli zavolať záchranársky vrtuľník. Posádku tvorili pilot, lekárka, záchranár a 38-ročný pacient.

„Vrtuľník pristál. Leteckí záchranári ošetrili a naložili zraneného do vrtuľníku a vzlietli. Trvalo to len chvíľu, do minúty, a ozvalo sa také tlmené buchnutie. Nevedeli sme, čo sa stalo, ale zrazu sme nepočuli vrtuľník. Hasiči, ktorí boli na mieste, okamžite začali zisťovať, čo sa stalo,“ opísal Peter Buran, píše denník N.

Čítajte aj: Ďalšie štyri životy: Podobný osud mali záchranári pred rokom i pri smrti bábätka

Identifikujú obete

Na miesto nešťastia ešte v noci prišiel aj minister vnútra SR Robert Kaliňák. Ako dnes na brífingu informoval, po obetiach nešťastia v tejto chvíli intenzívne pátrajú.

„Máme identifikované zatiaľ dve obete, po ostatných sa ešte pátra. Terén je mimoriadne zložitý, neprístupný, čo sa určite podpísalo aj pod samotnú nehodu.“

Potvrdil, že krátko po odlete záchranárskeho vrtuľníka svedkovia počuli dva zvuky, ktoré následne prerušili jeho let. Pri lokalizácii miesta havárie pomáhali aj vojaci z leteckej pátracej a záchrannej služby. Ako informoval minister obrany Peter Gajdoš na svojom profile na facebooku, vojenský vrtuľník podozrivé miesto havárie lokalizoval a dal súradnice hasičom a Policajnému zboru.

„Následne vrtuľník ministerstva vnútra miesto tragédie potvrdil. Samozrejme, v prípade požiadaviek rezortu vnútra sme pripravení pomôcť aj naďalej,“ dodal Gajdoš.

Kiskov príbuzný

„Traja záchranári a pacient zomreli. Vrtuľník sa zrútil neďaleko Banskej Bystrice. Ďalšie obrovské nešťastie. Záchranári nasadzujú každý deň svoj život, aby pomohli iným. Každé ráno idú do práce s tým, že nevedia, čo ich čaká, kam poletia, komu budú pomáhať. A každé ráno sa s pusou a prianím krásneho dňa lúčia so svojimi najbližšími, manželmi, manželkami, deťmi. Včera večer ani dnes ráno sa svojimi najbližšími už nestretli. Ostali oči plné sĺz, v nás všetkých je pocit obrovského smútku. Včera zahynul aj pilot Janko Rušin, moja blízka rodina. Večne usmiaty chalan. Jeho rodine, ako aj pozostalým všetkých obetí nešťastia chcem vysloviť úprimnú sústrasť,“ napísal v statuse na sociálnej sieti prezident Andrej Kiska. Podľa informácií Plus Jeden deň ide o jeho synovca.

Vedenie spoločnosti ATE a jej zamestnanci vyjadrujú hlbokú úprimnú sústrasť ich rodinám a priateľom. Pamiatku obetí tragickej nehody si uctí symbolickým gestom – spanilou jazdou nových sanitiek – aj spoločnosť Falck Emergency, a.s. TASR o tom informovala jej hovorkyňa Alena Lacyková-Krčová.

Čítajte aj: Pri Banskej Bystrici sa zrútil záchranársky vrtuľník. O život prišli štyria ľudia!

Pád vrtuľníka
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM