Jakub Forgács Správy

FOTO: Vzácna návšteva pod Urpínom. Čínska delegácia u nás nebola náhodou

V Bystrici je o čínsky jazyk záujem. UMB, jeden z najväčších vzdelávateľov regiónu, je tak o krok bližšie k zriadeniu Konfuciovho inštitútu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vzácna návšteva pod Urpínom. Čínska delegácia u nás nebola náhodou
5
Galéria

Po minuloročnej návšteve primátora Jána Noska a rektora Univerzity Mateja Bela Vladimíra Hiadlovského v čínskom meste Shenyang, vo štvrtok na oplátku zavítala do Banskej Bystrice delegácia z Univerzity financií a ekonómie v Daliane. Znakom toho, že jeden z najväčších vzdelávateľov banskobystrického regiónu je o krok bližšie k zriadeniu Konfuciovho inštitútu, bolo podpísanie memoranda o jeho založení medzi UMB a univerzitou v Daliane. Už čoskoro by mal ponúknuť všetkým záujemcom kvalitné kurzy čínštiny na rôznych úrovniach.

Vďaka čínskemu projektu absolvovali zástupcovia našej samosprávy a univerzity už niekoľko stretnutí v Číne i na Slovensku. Koncom mája minulého roka, v rámci svojej pracovnej cesty navštívili Hanban, centrálu pre riadenie Konfuciových inštitútov a Konfuciových učební vo svete.

Banská Bystrica sa môže, okrem slávneho rodáka Ladislava Hudeca, ktorý projektoval najväčšie budovy v Shanghaji, pochváliť aj experimentálnou výučbou čínskeho jazyka na Gymnáziu Mikuláša Kováča. Na kvalitnej úrovni sa rozvíja i projekt vzdelávania v oblasti tradičnej čínskej medicíny na Fakulte zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity. Jeho úspešnosť dokazuje vysoký záujem študentov, ale aj lekárov.

„Tento projekt sa nebuduje na zelenej lúke, pretože výučba čínštiny má u nás na univerzite už niekoľkoročnú tradíciu. Práve pre veľký záujem o čínsky jazyk budeme veľmi radi, keď ho budeme môcť realizovať práve pod hlavičkou top značky vo svete – pod vlastným Konfuciovým inštitútom. Urobíme všetko preto, aby sme ho mohli otvoriť. Je to pridaná hodnota nielen pre univerzitu, ale aj celý banskobystrický región,“ dopĺňa rektor UMB Vladimír Hiadlovský.

Prezident Univerzity financií a ekonómie v Daliane Du Benwei potvrdil, že založenie inštitútu v Banskej Bystrici na UMB má veľmi dobrý základ. Zároveň vyjadril spokojnosť, že čínštinou sa začína zaoberať čoraz viac ľudí.

„Po celom svete máme zriadených vyše päťsto Konfuciových inštitútov, ale ten, ktorý sa týka vášho mesta má pre mňa významné postavenie. Medzi našimi univerzitami je veľmi dobrý vzťah a vďaka rozvíjajúcej sa spolupráci projekt rýchlo napreduje. Verím, že v budúcom roku budeme môcť začať naplno vyučovať. Konfuciov inštitút je akýmsi oknom do čínskej kultúry,“ hovorí Du Benwei. V najbližšom období sa stretne rektor UMB s riaditeľom Konfuciovho inštitútu (Hanban), aby spoločne podpísali zmluvu. „Potom bude potrebné už len nájsť študentov a všetkých tých, ktorí prejavia záujem učiť sa náš jazyk,“ dopĺňa Du Benwei.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery zo stretnutia s čínskou delegáciou!

V OBRAZOCH: Čínska delegácia na návšteve Bystrice
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM