Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Vzácna návšteva pod Urpínom. Anton Radvanský bol v kaštieli svojich predkov

Hoci v súčasnosti žije v Paríži, jeho predkovia vlastnili kaštieľ v Radvani. Do Bystrice zavítal sám potomok Radvanských.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vzácna návšteva pod Urpínom. Anton Radvanský bol v kaštieli svojich predkov
3
Galéria
Zdroj: TASR

Kaštieľ Radvanských v banskobystrickej časti Radvaň, ktorý je v súčasnom období v rekonštrukcii, v sobotu navštívil Anton Radvanský s rodinou. V súčasnosti žije v Paríži. Jeho predkovia vlastnili kaštieľ v Radvani a všetky predošlé stavby na tomto mieste od 13. storočia až do konca druhej svetovej vojny.

A. Radvanský, ktorý je v týchto dňoch na pozvanie mesta pri príležitosti 360. výročia Radvanského jarmoku, sa zaujímal najmä o aktuálny stav kaštieľa a postup rekonštrukčných prác. Ako uviedol, rád sa na toto miesto opäť po takmer troch desaťročiach vrátil, aj keď stav z roku 1990, kedy tam bol prvý raz, sa dodnes príliš nezmenil.

Podľa Matúša Oľhu z Akadémie umení (AU) v Banskej Bystrici, ktorá aktuálne kaštieľ vlastní, rekonštrukcia má od minulého roku za sebou približne pätinu plánovaných prác. Prvým krokom obnovy pomohol najmä grant z Úradu vlády SR vo výške milión eur. „Za tieto peniaze sa nám podarilo zrekonštruovať strechu severného krídla. Pod strechou zároveň vznikol nový priestor, ktorý chceme v budúcnosti využívať na komornejšie akcie. Zrealizovali sa tiež siete – elektrinu, kanalizáciu. Inštalovali sme tiež segmenty, ktoré by mali niesť prestrešenie nádvoria,“ povedal Oľha.

Kaštieľ produkčným centrom

AU sa v súčinnosti s mestom Banská Bystrica usiluje získať ďalšie financie potrebné na dokončenie stavby. „Snažíme sa opäť získať grant z Úradu vlády SR i eurofondov, ale aj z ďalších zdrojov. Aktuálne so všetkými rokujeme,“ dodal.

Z kaštieľa Radvanských by malo byť produkčné centrum AU. Zároveň by to mal byť kultúrno-spoločenský priestor, ktorý by mal slúžiť širokému publiku. V meste totiž takýto priestor dlhodobo chýba.

Kaštieľ vznikol v prvej polovici 16. storočia. Za kultúrnu pamiatku bol kaštieľ vyhlásený v roku 1963. Do majetku mesta Banská Bystrica prešiel v roku 1994. Dovtedy v kaštieli sídlil okresný archív. Posledná rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 1958.

Pozrite si v priloženej fotogalérii návštevu Antona Radvanského v kaštieli svojich predkov!

V OBRAZOCH: Anton Radvanský bol v kaštieli svojich predkov
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM