Aktualizované Rôzne Správy

FOTO: Všimli ste si? V uliciach Banskej Bystrice sa objavili "krvavé" tričká

Rozvešané tričká sú iniciatívou slobodne a nezávisle zorganizovaných ľudí, ktorí sa rozhodli protestovať proti aktuálnym udalostiam.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Všimli ste si? V uliciach Banskej Bystrice sa objavili "krvavé" tričká
7
Galéria

Bystričania v utorok cestou do práce nachádzali v meste rozvešané „krvavé“ tričká s nápismi „VOX POPULI“. Rozvešané tričká sú iniciatívou slobodne a nezávisle zorganizovaných ľudí, ktorí sa rozhodli protestovať proti aktuálnym udalostiam spojených s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Iniciatíva dostala názov Vox populi (z lat. hlas ľudu, pozn. red.).

V Banskej Bystrici sa tričká zjavili na stromoch, plotoch, mostoch, pri školách, amfiteátri, Divadle z Pasáže, ale aj na námestí, kde košeľa ležala medzi sviečkami na pamiatku zavraždených Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka. Tričká sa objavili tiež na viacerých uliciach Bratislavy či v Nitre.

Magistrát varuje pred nepokojmi

Banskobystrický magistrát zdôraznil, že brutálna smrť dvoch mladých ľudí zasiahla aj mesto pod Urpínom, ktorému nie je ľahostajné, čo sa v spoločnosti deje. Na druhej strane však formu, ktorú aktivisti zvolili, nepovažuje za vhodnú. Takto reagoval magistrát na tričká s nápisom Vox populi (Hlas ľudu).

„Domnievame sa, že "krvavé“ tričká môžu v uliciach vzbudiť negatívne emócie a vybičovať deštruktívne vášne. Prihovárame sa za to, aby sa situácia upokojila a aby zvíťazil triezvy a racionálny pohľad na vec. Takto demonštrovaný postoj môže byť kontraproduktívny, môže situáciu vyhrotiť a vyvolať presný opak toho, čo aktivisti chceli vo svojom prirodzenom postoji povedať," uvádza sa v stanovisku mesta, ktoré TASR poskytla hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

„Sme presvedčení o tom, že páchateľov tejto ohavnej vraždy je potrebné čo najskôr vypátrať a postaviť pred spravodlivosť,“ zdôrazňuje sa v stanovisku.

V OBRAZOCH: "Krvavé" tričká v Bystrici
7
Galéria

Neriešenie situácie

„Nepáči sa nám, ako súčasná vláda rieši aktuálnu situáciu týkajúcu sa vraždy novinára Jána Kuciaka. Nepáči sa mám dlhodobý postoj dnešnej vlády na rôzne kauzy, ktoré sa ich týkali, ich postoj k novinárom, učiteľom, zdravotným sestrám a ďalším zložkám spoločnosti. Vyzývame hlas ľudu, aby sa zjednotil a aby začal brániť demokratické hodnoty,“ vysvetlili iniciátori svoje zámery pre fici.sme.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM