Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: V Tureckej sa pretekalo na krňačkách. Súťažila aj dvojica zo Švajčiarska

Krňačkové preteky prilákali viac ako tisíc zvedavcov. Niet sa čomu čudovať, bola sa na čo pozerať.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Tureckej sa pretekalo na krňačkách. Súťažila aj dvojica zo Švajčiarska
8
Galéria
Zdroj: TASR

Viac ako tisícka nadšencov a 30 súťažných dvojíc si v sobotu v obci Turecká nenechali ujsť 43. ročník krňačkových pretekov o cenu Krížnej, ktoré boli zároveň aj 10. ročníkom majstrovstiev Slovenska v tejto ojedinelej športovej disciplíne.

„Víťazmi sa stala dvojica z Tureckej, prvýkrát po niekoľkých rokoch, Matej Cisárik a Branislav Rýs s časom 1:49,73 minúty,“ priblížil starosta obce a jeden z organizátorov Ivan Janovec. Ocenená bola aj jediná súťažná dvojica žien Marianna Cisáriková a Eva Holičková.

Trať Javorie – Salašky merala približne jeden kilometer a prevýšenie mala 290 metrov. „Išla horou, nie po zjazdovke, pretože nemáme ako upravovať trať,“ dodal Janovec.

Zaujímavosťou podľa jeho slov bola aj súťažná dvojica zo Švajčiarska. „Hovorili po česky, takže sme im aj rozumeli. Boli unesení tým, aký malo podujatie priebeh vzhľadom na to, aké tu máme podmienky,“ skonštatoval.

Krňačkové preteky v Tureckej vznikli v roku 1957 z podnetu miestnych občanov ako súčasť fašiangových zvykov. Stali sa vyhľadávanou zábavou ľudí prichádzajúcich sem zo širokého okolia aj zahraničia. Krňačkové preteky v Tureckej sú jediné na Slovensku, ktoré vlastnia regionálnu ochrannú značku na názov „krňačky“.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z krňačkových pretekov v Tureckej!

V OBRAZOCH: Krňačkové preteky v Tureckej prilákali vyše tisíc zvedavcov
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM