Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: V bystrickej nemocnici býva veselo. Vďaka aktivitám deti zvládajú aj vážne choroby

Deťom v bystrickej škole pri nemocnici pomáhajú zvládať vážne choroby zábavné i poučné aktivity. Čo všetko zažívajú?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V bystrickej nemocnici býva veselo. Vďaka aktivitám deti zvládajú aj vážne choroby
12
Galéria
Zdroj: archív Márie Laukovej

Učitelia Základnej školy (ZŠ) pri zdravotníckom zariadení v Banskej Bystrici majú na rozdiel od pedagógov v bežných školách svoju prácu psychicky oveľa náročnejšiu. V detskej nemocnici učia a venujú sa vážne chorým deťom, ktorých diagnózy poznajú.

„Veľakrát doma rozmýšľam nad deťmi, ktoré učím v nemocnici, ako im urobiť ďalší nový deň krajší a ľahší, aby som im pomohla zvládnuť chorobu. Môžem to robiť iba prostredníctvom výchovno-vzdelávacích aktivít, ktoré viem za tie roky praxe,“ uviedla riaditeľka ZŠ Eva Hubáčková. V nemocničnej škole učí už od roku 1989.

Učitelia sa snažia, aby malí pacienti neboli za bránami nemocnice o nič ukrátení. Chodia za nimi múzejníci aj s exponátmi z Tihányiovského kaštieľa Stredoslovenského múzea, kde je prírodovedná expozícia, pravidelne prichádzajú pracovníci knižníc či lesní pedagógovia, ktorí donesú deťom do nemocnice les. Mnohé z nich sa tam pre diagnózu nedostanú a takto majú pri sebe šišky, triedia semienka, vidia parohy jeleňa alebo počujú vábenie. Priamo v nemocnici dokonca ryžovali zlato a dostali aj certifikát.

Stretávajú sa tiež s hercami, ktorí im chodia hrať veselé rozprávky. Počas predstavení sa deti zapájajú do deja a skúsia si rolu herca. Túto umeleckú skúsenosť majú možnosť získať vďaka dlhoročným projektom Lýdie Baranovej z odboru kultúry mesta Banská Bystrica. Často bývajú podujatia, keď zdravé deti prídu s programom pre chorých kamarátov. Zaujímavé sú i tanečné vystúpenia folklórnych súborov, detí zo ZUŠ, ale aj moderné tance Alishaby.

„Práve podobné aktivity dodávajú deťom potrebnú energiu,“ dodala zástupkyňa nemocničnej ZŠ Mária Lauková.

Pozrite si v priloženej fotogalérii rôznorodé aktivity v ZŠ, zriadenej pri DFNsP v Banskej Bystrici!

V OBRAZOCH: Deťom v Bystrici pomáhajú zvládať vážne choroby rôzne aktivity
12
Galéria
Zdroj: archív Márie Laukovej
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM