Ivana Kováčiková Rôzne

FOTO: V bystrickej 3D tlačiarni vyrobili funkčný motor z Toyoty. A cena je vskutku prekvapivá!

V 3D tlačiarni nevytlačíte len hračky či mapy. Dôkazom je aj projekt, do ktorého sa pustili v Banskej Bystrici. Zo stroja vyliezol funkčný model motora, ktorý poslúži pre výučbu automechanikov. Koľko hodín trvala výroba a čo je na ňom najdrahšie?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V bystrickej 3D tlačiarni vyrobili funkčný motor z Toyoty. A cena je vskutku prekvapivá!
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Školské výpočtové stredisko v Banskej Bystrici má za podpory FABLABu k dispozícii poloprofesionálnu 3D tlačiareň. Česká tlačiareň Prusa patrí medzi takzvaný Rep Rap model, čo znamená že je výtvorom jedného človeka, ktorý všetko vymyslel, vytlačil a poskladal súčiastku po súčiastke. Ako nám prezradil zamestnanec strediska Mgr. Tomáš Gieci, tlačiareň majú už niekoľko mesiacov a zameriavajú sa na tvorbu učebných pomôcok.

V rámci spolupráce so Spojenou školou Školská 7 v Bystrici vytlačili dokonca funkčný model motora Toyota – 22RE, naškálovaný na 35%. Motor je plne funkčný a dynamický. „Výhodou pri výučbe je, že žiak priamo vidí ako vo vnútri funguje, dá sa rozložiť a priamo vidieť mechanickú časť. Aby žiaci videli to,čo sa na tých väčších motoroch nedá vidieť, aby žiaci videli aj niečo viac ako čiernu skrinku, ktorá niečo robí,“ uviedol Mgr. Stanislav Slačka, vedúci pracoviska Centrum vedecko-technických informácií – Školské výpočtové stredisko v Banskej Bystrici.

Proces výroby je náročnejší na čas. Tlačiareň vytlačí jednotlivé časti samostatne a potom sa poskladajú, prípadne sa lepia klasickým sekundovým lepidlom alebo sa ešte skrutkuje. „Keby bežala 16 hodín denne, trvala by výroba zhruba dva až tri týždne,“ v krátkosti opísal proces výroby Mgr. Gieci. 3D tlačiareň pracuje samostatne a proces výroby vedia zastaviť a potom pokračovať.

Prototyp je plne funkčný, všetko sa točí, piesty fungujú, kľukový hriadeľ sa tiež točí, ako má, chladenie a ventily sú ako v reálnom motore. „Chýba ešte súčiastka, ktorá to všetko bude poháňať je však objednaná takže čakáme len na dodanie, aby sme ho mohli otestovať. Výkon bude zabezpečený prostredníctvom bateriek. Po testovaní by sa mohla doplniť aj reálna prevodovka,“ spomenul.

„Mohlo by sa zdať, že ono je to samo o sebe dosť drahé, ale materiálu sa neminulo ani kilo, čo je 22 eur. Najdrahšie boli ložiská, čo sme ani my nečakali. Najmä na kľukový hriadeľ, kde je ich najviac,“ doplnil Mgr. Tomáš Gieci. Na spájanie boli využité aj skrutky, pri objednávke ktorých vznikla komická situácia, keď si dodávateľská firma myslela, že ide o prvoaprílový žar­t.

Autor modelu: Eric Harrell

Čítajte tiež:

FOTO: V Bystrici máme unikátnu 3D tlačiareň. Dokáže vyrobiť mapy aj samú seba

VIDEO: Jama pri mestskom úrade sa opäť odhalila. Nový plot potešil vodičov

FOTO: Prototyp motora vytlačený 3D tlačiarňou v Bystrici
3
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM