Ivana Kováčiková Rôzne

FOTO: V Bystrici sa zišli mladí ekobojovníci. Dočkali sa originálnej odmeny

Desiatky slovenských škôl sa rozhodli, plniť eko úlohy a výsledok stojí za to. Ich snaha, pomôcť životnému prostrediu, nezostala prehliadnutá. Čo získali za odmenu a ako pomohli zveľadiť mesto pod Urpínom?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Bystrici sa zišli mladí ekobojovníci. Dočkali sa originálnej odmeny
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt Úsmev pre strom prebiehal celý rok a deti mohli zabojovať o zaujímavé ceny. Súťaž bola ukončená 30. apríla. Veľké finále prebehlo so štvrtok, pod názvom Stromy vo vašich rukách, v Banskobystrickom centre kultúry. Odovzdávanie cien bolo spojené s oslavou Svetového dňa životného prostredia.

„Do tretieho ročníka projektu Úsmev pre strom sa zapojilo 162 škôl z rôznych kútov Slovenska. Žiaci sa pod dohľadmi svojich pedagógov snažili plniť dve povinné disciplíny: „Zbieraj a recykluj“ – zber papiera a „Zasaď strom – Park Harmony“ – výsadba stromčekov. Dokopy vyzbierali neuveriteľných 1530 ton papiera a vysadili 2 141 stromčekov v školských areáloch,“ uviedli organizátori.

Inšpirujúce nápady

Zapojené školy sa mohli angažovať aj v rámci dobrovoľnej aktivity – „Vytvor kreatívny ekoprojekt“. Tvorba riešení a návrhov na ozdravovanie životného prostredia, v ktorom žijeme na tému: Negatívny dopad čiernych skládok na život v lese. Spoločne tak hľadali spôsoby, ako životné prostredie vôkol nás očistiť a jeho obyvateľov opäť vrátiť na miesta, kde mali svoj domov.

Ekoprojekty boli vskutku inšpirujúce. Nápady a samotné vnímanie žiakov boli zhmotnené vo viacerých verziách. Okrem 2D a 3D modelov žiaci napísali kreatívne projekty, eseje či rozprávky. Niektorí vytvorili aj online verzie prezentácií. Svoje projekty predviedli v KC Záhrada širokej verejnosti. Svojimi aktivitami obohatili kultúrne centrum o ďalšie rastliny a nových obyvateľov živočíšnej ríše. Nový hmyzí hotel či rozšírené kvetné a bylinkové záhony tak podporia biodiverzitu a rozvoj zelene v Bystrici.

„Teší nás, že nielen žiaci prvého stupňa či škôlok, ktorých enviro výchova formuje už v útlom veku, majú o životné prostredie záujem. Tínedžeri prekvapili mnohých zúčastnených svojou aktivitou i inšpiratívnymi názormi. Vyhodnotenie tohto ročníka súťaže bolo síce náročné, no bolo najmä veľmi podnetné. Svetový deň životného prostredia sme tak oslávili netradične. Okrem aplikovania vedomostí z tohto školského roka v praxi sme si spoločne zatlieskali za výkony, ktoré iste našu Zem potešili,“ uviedla Anna Bieliková, Essence communications, spoluorganizátor projektu Úsmev pre strom.

Výhrou exkurzia

30 žiaci z každej ocenenej školy si vo štvrtok užili ako jednu z výhier aj poriadny výlet v podobe do papierne v Harmanci. Zoznámili sa so spracovaním a výrobou papiera, ktorý poctivo celý rok zbierali. Ďalšou časťou výhry bola prehliadka Harmaneckej jaskyne, ktorá bola odmenou po skúške kondície mladých žiakov vo výstupe do strmého kopca.

Súčasťou výhry boli aj recyklované výrobk na celý rok, polrok alebo štvrťrok – podľa umiestnenia školy. Táto výhra bola školám slávnostne odovzdaná v kultúrnom centre Záhrada v Bystrici. Okrem kolektívnych ocenení boli výhry odovzdané i víťazom výtvarnej súťaže. Tí sa potešili nielen edukačným pomôckam pre seba i školu Slovenskej agentúry životného prostredia, ale i hygienickým výrobkom.

„Stromy vo vašich rukách boli zaujímavým podujatím. Spolu s manželom sa snažíme dcéru vychovávať k ekologickému zmýšľaniu. Spoločne recyklujeme či podporujeme podujatia ako bolo to dnešné. Sme radi, že je o ne čoraz väčší záujem verejnosti. Dokazujeme tak, že naša ekologická zodpovednosť naberá na sile,“ uvádza jedna z mamičiek, ktoré prišli akciu podporiť.

Čítajte tiež:

Deti prišli podporiť Kuzminová, Martikán aj Tóth. Bystrická Dukla draftovala mladé talenty

Čo všetko prinesie Deň Sásovej – Rudlovej? PROGRAM obľúbenej akcie Bystričanov

FOTO: Keď deti ukážu, že na životnom prostredí im záleží
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM