Ivana Kováčiková Rôzne

FOTO: V Bystrici máme skutočný unikát. Malé deti popustili uzdu fantázii a stali sa poradcami

Ako by vyzeralo pracovisko, keby ho mali pod palcom najmenší? Ak ste zvedaví, odpoveď nájdete priamo pod Urpínom. Vďaka nevšednému nápadu sa bežné miestnosti zmenili na Rodičovňu či Smutničkáreň. Veľkou premenou však prešiel celý interiér!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Bystrici máme skutočný unikát. Malé deti popustili uzdu fantázii a stali sa poradcami
Foto: Martin Dubovský

Občianske združenie Návrat je nezisková organizácia s akreditáciou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny na oblasť sociálnoprávnej ochrany detí. Jej hlavným cieľom je presadzovanie a podpora návratu opustených detí z inštitúcií (detských domovov) do rodín a predchádzanie odoberaniu detí z rodín. Priateľským spôsobom pomáhajú rodinám s menšími deťmi, ale aj s dospievajúcimi. V Banskej Bystrici už od roku 1997. Nedávno zrealizovali nevšedný projekt, ktorého výsledok stojí za to!

Jedinečný nápad

Pracovníci banskobystrického centra tejto organizácie dostali jedinečný nápad. Pozvali si deti vo veku 6–8 rokov a zmenili ich na svojich poradcov. Keď totiž prídu do nového priestoru rodičia, rozumejú čo sa ako volá, čo sa tu približne deje. Deti by tiež mali porozumieť priestoru a preto chceli vedieť ich názor. Snahou bolo upraviť priestory tak, aby boli priateľské deťom.

„Pokúsili sme sa urobiť ďalší malý krôčik na našej strane, ktorý by mohol byť mostom medzi nami a deťmi – našimi klientmi. Krok, ktorý súvisí aj s psychickým bezpečím priestoru, do ktorého vchádzajú. Ak mu rozumieme, cítime sa lepšie, viac v „pohode“. A to si najviac zo všetkého želáme pre našich klientov – deti s traumatickou skúsenosťou,“ objasnila hlavný zámer koordinátorka banskobystrického centra Návrat Danka Žilinčíková.

Prvou úlohou pre deti bolo vymyslieť nové pomenovania pre bežné priestory. Názvy miestností aj výšku umiestnenia nápisu samozrejme zvolili prizvaní detskí poradcovia. Zo vzdelávacej miestnosti pre rodičov sa tak razom stala Rodičovňa. Konzultačno – poradenská miestnosť dostala hneď dve pomenovania – Pomocníčkareň a Rozprávareň. Určite uhádnete čo znamená Sponkovňa – pôvodne kancelária. Terapeutický priestor pre zmenšovanie strachov a úzkostí dostal viacero mien: Detičkáreň, Smutničkáreň, Kvetináreň, Minimáreň, všetky príznačné pre detský svet.

Veľké zmeny pre „malých“

Premena nezostala len pri nových názvoch. Okrem vešiaku vo výške dospelých pribudol vešiak aj vo výške asi 5–8 ročného dieťaťa. :) Na sedenie má centrum nielen gauč, kreslá a stoličky pre dospelých, ale aj stoličku pre malé dieťa a hojdacie kreslo či mäkký koberec. Vyrástla aj detská knižnica a to vo výške 30 – 80 cm. Skrine v miestnostiach sú označené „smajlíkmi“ , aby deti rozumeli, ktoré môžu otvárať a používať, čo je v nich a ktoré sú určené pre zamestnancov Návratu. Nechýba ani hravý terapeutický priestor s hračkami a priestor vyhradený na pokojný a nerušený čas.

Supervízorka Danka verí na dobré konce a svojej práci sa venuje s odhodlaním. „Poviete si: nič zložité a nič veľkolepé. Však to. Aj nám sa to javí ako obyčajné a úplne normálne. Stačilo iba myslieť na všetkých, ktorí k nám prichádzajú, vnímať ich rôznorodosť, výšku, jazyk, krásne odlišnosti od tých ostatných – dospelákov.“

Priestory centra Návrat v Bystrici nie sú verejným priestorom, ale slúžia ako odborné pracovisko pre služby v oblasti sociálnoprávnej ochrane detí. „Želáme si, aby aj iné pracoviská sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately boli zrozumiteľnejšie deťom, ktoré sú pod ochranou štátu a ktoré máme na týchto pracoviskách nielen chrániť (cez odbornú podporu, pomoc a terapie), ale im aj slúžiť.“ Snáď bude toto miesto vzorom pre ďalšie pozitívne zmeny. „Myslíme si, že je povinnosť nás profesionálov, urobiť pracoviská a služby zrozumiteľnými a vnímavými k potrebám tých, pre ktorých sú zriadené,“ uzavrela sociálna a psychoterapeutická poradkyňa Žilinčíková.

Čítajte tiež:

Bystrickí študenti dostali krásny nápad. Turnaj s vedením mesta a hokejistami na pomoc kamarátovi

VIDEO: Strhujúce časozberné zábery okolia Bystrice. 400 sekúnd krás prírody aj vesmírneho divadla

FOTO: Banskobystrické centrum Návrat pre deti a ich rodičov budované deťmi
4
Galéria
Foto: Martin Dubovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM