Jakub Forgács Kultúra

FOTO: Tragické udalosti vojny neboli zabudnuté. V Bystrici ich pripomína aj známka

V Bystrici vzdali poctu obetiam holokaustu. Tvoriví mladí ukázali, že im hrôzy vojny nie sú ľahostajné.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Tragické udalosti vojny neboli zabudnuté. V Bystrici ich pripomína aj známka
5
Galéria
Zdroj: TASR

Tragické udalosti druhej svetovej vojny a pamiatku jej obetí si Slovenská pošta a Poštové múzeum pripomenuli vydaním poštovej známky a výstavou Pocta obetiam holokaustu, ktorú v piatok otvorili v priestoroch Poštového múzea v Banskej Bystrici.

Záštitu nad výstavou, ktorá predstavuje študentské návrhy uvedenej poštovej známky, prevzal veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku Zvi Aviner Vapni. „Výstava poukázaním na prvé deportácie Židov zo Slovenska do koncentračných táborov, ktoré sa začali pred 75 rokmi, pripomína holokaust na Slovensku v rokoch druhej svetovej vojny,“ uviedla hovorkyňa pošty Martina Macková.

Spoluorganizátorom výstavy je Škola úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave. Do projektu sa zapojili študenti 3. ročníka grafiky, ktorých práce prezentujú pohľady na tému holokaustu zhmotnené do skíc a grafík vyhotovených formou leptu. Vybrané grafiky doplnené o typografiu boli podkladom pre zhotovenie filatelistických produktov.

Inaugurácia známky

Súčasťou podujatia bola aj inaugurácia poštovej známky „Pocta obetiam holokaustu„ v nominálnej hodnote 0,85 eura. Poštová známka s rozmermi 26,5 × 44,1 mm vrátane perforácie vychádza vo forme tlačového listu s 50 známkami a technikou ofsetu ju vytlačila Poštovní tiskárna cenin Praha.

Motívom známky je detail prúžkovaného odevu so žltou hviezdou a štítkom s dátumom 25.3.1942, ktorý symbolicky pripomína deň prvého transportu žien židovského pôvodu zo Slovenska do Osvienčimu. Autorkou výtvarného návrhu poštovej známky je jedna z vystavujúcich študentiek Karin Uvácková.

Súčasne s poštovou známkou bude vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 24.3.2017 a domicilom mesta Poprad. Motívom prítlače FDC obálky je kufor s motívom židovskej hviezdy z Múzea Auschwitz-Birkenau; motívom FDC pečiatky je ostnatý drôt. Aj FDC vytlačila pražská Poštovní tiskárna cenin – v tomto prípade technikou jednofarebnej oceľotlače z plochej platne. Autorom rytiny FDC je akademický maliar Rudolf Cigánik. Výstava bude sprístupnená v priestoroch Poštového múzea na Partizánskej ceste 9 v Banskej Bystrici do 16. novembra.

Pozrite si známku s obálkou prvého dňa v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Pocta obetiam holokaustu v Bystrici
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM