Aktualizované Jakub Forgács Správy

FOTO: Tisíce ľudí zaplnili bystrické námestie. Držali transparenty aj zástavy

Slovensko je na nohách. V desiatkach miest sa konali masové zhromaždenia. Neobišli ani Banskú Bystricu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Tisíce ľudí zaplnili bystrické námestie. Držali transparenty aj zástavy
48
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Bystrické námestie sa v piatok podvečer zaplnilo vyše štyrmi tisíckami ľudí z mesta aj okolia. Neodradilo ich ani sychravé počasie a občasné popŕchanie. Niektorí so sebou niesli slovenské vlajky či transparenty s nápismi ako „Sľúbili sme si <3“, „Už dosť.“, ale aj „Stop 90-tym“.

Do ulíc vyšli aj študenti

Ľudí spojilo zhromaždenie s názvom „Postavme sa za slušné Slovensko“, ktoré sa súčasne koná v desiatkach ďalších slovenských miest, ale i v zahraničí a podporili ho aj verejné vysoké školy vrátane Univerzity Mateja Bela. Tie svojim študentom postupne odsúhlasili na piatok 9. marca voľno.

Medzi požiadavky organizátorov, ktorí hneď v úvode zhromaždenia vyzvali k pokojnému priebehu bez výtržností, patrí „dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov,“ ale aj „nová dôveryhodná vláda, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin.“

„Nie je mi jedno, čo sa deje v našej krajine a chcem využiť svoje právo, pokojne vyjadriť názor a nespokojnosť,“ povedala pre spravodajský portál Bystrica24 vysokoškoláčka Zuzka, ktorá na námestie prišla aj so svojimi spolužiačkami.

Hymna aj štrnganie kľúčov

Pred stovky Bystričanov postupne vychádzali na pódium rečníci Alexandra Bitušíková, Jerguš Ridzoň, Peter Medveď, Jakub Pohle, Benjamin Uhrin, Alžbeta Lukáčová, či Robert Ragan. Ich výstupy dopĺňali hudobné vystúpenia Jakuba Pohleho, Džipsís & Gádžos, Clube de esquiar a Michaely Turcerovej, Bela Felixa a Martina Bartka.

Podujatie ukončila krátko po 18:30 slovenská hymna, ktorú spievalo „celé námestie“. Po nej sa z masy ľudí ozývalo štrnganie kľúčov. To mnohým pripomenulo generálny štrajk v novembri 1989.

Počas protestu sa nevyskytli žiadne incidenty, pri ktorých by musela zasahovať polícia. Podľa Martiny Strmeňovej z platformy Nie v našom meste, ktorá zhromaždenie v Banskej Bystrici organizovala, spolupráca s políciou počas príprav bola veľmi dobrá.

Účastníci aj tento piatok zapaľovali pri Morovom stĺpe sviečky za zavraždenú dvojicu a na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja od ich smrti stále veje čierna zástava.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery zo zhromaždenia na bystrickom námestí!

V OBRAZOCH: Masové zhromaždenie zaplnilo bystrické námestie
48
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM