Aktualizované Jakub Forgács Správy

FOTO: Takto prebiehal protest na bystrickom Námestí Slobody. Zábery z miesta

V Bystrici sa konalo ďalšie občianske zhromaždenie Za slušné Slovensko. Prinášame vám fotoreportáž!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Takto prebiehal protest na bystrickom Námestí Slobody. Zábery z miesta
58
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Piatok 23. marca sa stal dňom, kedy sa konajú v rôznych slovenských mestách a v zahraničí ďalšie občianske zhromaždenia Za slušné Slovensko. Do ulíc vyšli aj Bystričania, ktorí sa tentoraz nezišli na Námestí SNP ako pred týždňom, ale pre veľkonočné trhy sa presunuli na Námestie Slobody.

S odznakmi aj transparentmi

V dave okolo 1500 ľudí bolo vidno mnoho mladých, ale nechýbali ani ostatné generácie. Viacerí opäť niesli transparenty, zástavy alebo mali pripnuté odznaky s nápisom „#allforjan“, či „za slušné Slovensko“.

Protest otvoril Peter Markovský z revivalovej kapely Plastic People of the Universe s piesňou Veličenstvo Kat od Karla Kryla. Po ňom sa pred ľudí postavil organizátor Jerguš Ridzoň s vyhlásením ku konaniu protestu a organizačnými pokynmi, ako aj aktivista Michal Karako.

Na zhromaždení postupne vystúpili aj ďalší rečníci a hudobníci. Medzi nimi aj UFS Mladosť, Ivana Kovačová z BDNR, Martin Bizík, Terézia Králiková s piesňou od Jara Filipa a podujatie opäť ukončila hymna SR v podaní Juraja Benetina, počas ktorej sa nad hlavami Bystričanov rozsvietili svietiace mobily.

Kritika aj výzvy k slušnosti

Kritika na poldruhahodinovom zhromaždení padala na hlavy aj nového premiéra Petra Pellegriniho a ministerky kultúry Ľubice Laššákovej. Obaja sú z Banskej Bystrice.

Organizátori stále trvajú na dvoch základných požiadavkách, a to dôkladnom a nezávislom vyšetrení vraždy novinára a jeho snúbenice za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov a vyšetrení všetkých káuz, na ktoré Ján poukázal, ako aj na novej dôveryhodnej vláde. Na tribúnu postavili štyri stoličky, ktoré „čakajú na čestných poslancov NR SR z vládnej koalície, v ktorých sa ozve svedomie a povedia, že vypočujú hlas ulice a túto vládu nepodporia“.

Novinárka Ľuba Lesná zdôraznila: „My predsa nechceme ani koaličných, ale ani opozičných politikov, ktorí majú kontakty s mafiou. My chceme spravodlivé slušné Slovensko, kde sa rešpektuje zákon a kde sa zločiny budú odhaľovať a trestať, aj keby sa ich dopustili tí najvyšší politickí predstavitelia. To si napokon želali aj zavraždení Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová.“

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery zo zhromaždenia na bystrickom Námestí Slobody!

V OBRAZOCH: Na Námestí Slobody sa konal protest. Takto to tam vyzeralo
58
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM