Tomino Pajerský Iné športy

FOTO: Bystrická gymnazistka majsterkou Európy: Vďaka športu mám viac, než som musela obetovať

Tatiana Kožuchová, má len 16 rokov a našliapnutú obrovskú kariéru. Ambiciózna stredoškoláčka prezradila vtipné aj zlomové momenty z jej kariéry.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystrická gymnazistka majsterkou Európy: Vďaka športu mám viac, než som musela obetovať
Zdroj: Dnes24.sk

Tatiana nie je len juniorskou majsterkou Európy vo fitness, no dokonca aj majsterkou Európy v kategórii žien za rok 2016. Študentka Športového gymnázia v Banskej Bystrici nám prezradila, čo všetko jej fitness do života priniesol aj to ako sa cítila tesne predtým, než vyhrala najdôležitejšiu trofej v kariére. Ale taktiež, aký je vlastne rozdiel medzi fitnessom a kulturistikou.

Čo považuješ za svoj doterajší najväčší úspech?

Môj najväčší úspech som dosiahla na tohtoročných Majstrovstvách Európy v Španielsku, kde som absolútne vyhrala juniorskú kategóriu a hneď na to som zvíťazila aj v kategórii žien. Počuť trikrát hymnu, ktorá hrala len pre mňa, to je jednoducho neopísateľný pocit a bolo to vidiieť aj na pódiu. Celý čas mi stekali po tvári slzy šťastia. To však neznamená, že je dobojované. Práve naopak, teraz sa len začína. Je to pre mňa veľká motivácia a budem sa snažiť ešte viac, aby to bolo opäť o level vyššie.

Ako často trénuješ a čo tvoja strava?

Moje tréningy sa menia podľa fázy prípravy. Zvyčajne je to tréning v posilňovni systémom 3+1, kde mám telo rozdelené na tri časti. Momentálne sa zameriavam na naberanie svalovej hmoty, aj keď v mojom veku to ide celkom pomaly. Práve preto v tejto disciplíne (pózovanie) majú navrch moje staršie súperky. Čo sa týka gymnastických tréningov, tie absolvujem v telocvični štyrikrát do týždňa. Momentálne sa venujem nácviku nových prvkov a naťahovaniu.

Snažím sa „nezaspať“ a prísť s niečím novým, pretože stále a stále prichádzajú mladšie dievčatá a konkurencia je čím ďalej, tým väčšia. Strava sa takisto mení podľa času od súťaže alebo mojej formy. Do môjho jedálnička zaraďujem takmer všetko, vrátane sladkostí, ale tie len vtedy, keď si to môžem dovoliť. (smiech)

Čo všetko ti fitness priniesol do života a naopak, čoho si sa kvôli tomuto športu musela vzdať?

Fitness mi dal do života mnoho skvelých ľudí, skúsenosti, veľa zážitkov a ciele, ktoré ma posúvajú vpred. Sú to maličké tréningové ciele, ako nacvičiť nový prvok či zdvihnúť väčšiu váhu vo fitnesscentre. Alebo tie veľké, ktoré naozaj stoja za drinu.

Pravdou je, že je to veľmi náročný šport, vyžaduje si veľa odhodlania, času, trpezlivosti, nervov aj síl. Nie vždy sa dá skĺbiť aj s ostatnými aktivitami, ale o tom je šport. Niečo dáva, niečo berie. Stále mi to však vychádza tak, že mám vďaka fitnessu viac, než som musela obetovať.

Pomáha ti pri trénovaní to, že študuješ na športovom gymnáziu? Aké máš plány po jeho skončení?

Moja škola mi v príprave veľmi pomáha, nakoľko mám schválený individuálny učebný plán. Učiť sa počas diéty nie je vždy jednoduché. Preto som veľmi vďačná, že sa vieme dohodnúť na termínoch, kedy som schopná pochopiť učivu. (smiech) V budúcnosti by som sa rada prihlásila na medicínu. Je to môj detský sen, že bude zo mňa doktorka. Viem, bude náročné, ak sa chcem stále venovať športu, no všetko ide, keď sa chce.

Utrpela si pri fitness aj nejaké zranenia?

Na počudovanie som nemala žiadne vážne zranenie. Boli to len klasické vyvrtnutia, narazenia alebo natiahnuté svaly. Paradoxne sa mi však väčšina z nich stala mimo telocvične. (smiech)

Ako sa pripravuješ na súťaže?

Myslím, že tak, ako aj všetci ostatní. Náročné tréningy, či už vo fitnesscentre alebo v telocvični, prísna strava a naučila som sa, že je najdôležitejšie byť pripravená aj psychicky. Keď presvedčíme myseľ, ostatné už príde samo.

Čo voľný čas?

Mám ho veľmi málo, ale veľmi rada sa chodím v lete korčuľovať, prečítam si dobrú knihu, či pozriem film. Rada ho trávim so svojou rodinou a ako pravá fitnesska pri chutnom jedle. (smiech)

Aký je rozdiel medzi fitness a klulturistikou?

Myslím, že veľký. Vo fitness je rovnako ako postava, dôležitá aj voľná zostava, ktorá môže úplne zmeniť konečné poradie. V kulturistike už nemá až taký vplyv na celkové hodnotenie. Čo sa týka postavy, nejde až tak o veľkosť svalov, aj keď nejaký ten svalový rozvoj tam určite musí byť.

Fitnesska by podľa mňa mala vyzerať esteticky, symetricky, žensky, ale takisto by mala mať prerysované a vypracované svalstvo. Kulturistika si vyžaduje okrem symetrie aj väčší objem svalov.

Aký je tvoj najvtipnejší zážitok súvisiaci s fitness?

Na môj najvtipnejší zážitok si presne nespomínam, ale vždy sa veľmi dobre pobavím na mojich rozhovoroch alebo na interview. Som súčasťou EastLabs Teamu a o tieto videá nie je núdza. Igor Kopček sa vždy postará, aby sa bolo na čom zasmiať. Som rada, že mám možnosť byť súčasťou fitnessu aj z tejto stránky.

Máš aj nejakú výrazne silnú spomienku?

Najsilnejším zážitkom je moje absolútne víťazstvo na Majstrovstvách Európy. Bolo to po prvýkrát, čo sa mi niečo také podarilo a bolo to iné. Nestála som na pódiu, ale dole v zákulisí a čakala na vyhlásenie výsledkov. Boli sme tam len dve a mne vtedy prebehlo hlavou, že buď to získa jedna alebo druhá. A tiež to, že len pred niekoľkými minútami sa mi podarilo získať titul majsterky Európy a teraz sa môžem stať absolútnou víťazkou.

Keď potom vyhlásili moje meno, až ma zabolelo pri srdci a opäť sa mi nahrnuli slzy do očí. Vystúpila som na pódium, kde sa na mňa ľudia s potleskom usmievali. Bol to neskutočný pocit a každému oddanému športovcovi prajem raz to zažiť. Je to presne ten pocit, keď viete, že to všetko stojí za to.

Prihodil sa ti pri fitness nejaký poriadny trapas?

Môj najtrápnejší zážitok sa stal na vystúpení, keď som mala 10 rokov. Keďže som mala len krátky top, ktorý sa zapínal okolo krku a zapínala som si ho sama, hneď na začiatku zostavy po prvom prvku sa rozopol a spadol. Vtedy to bolo pre mňa poriadne "faux pas“. Našťastie, hneď vedľa stála moja trénerka, ktorá mi ho pomohla poriadne zapnúť a mohla som začať odznova. (smiech)

Máš nejaký vzor, ktorý ťa inšpiruje alebo ktorému by si sa chcela priblížiť?

Nemám konkrétny vzor, ale páči sa mi naša slovenská bikinárka Saskia Cakoci, ktorá má dokonca nárok na PRO kartu. Ona vyzerá žensky a jej telo je krásne vypracované. Viem, že tak vyzerať nebudem, jednoducho to nie je možné. Práve preto mám v sebe nejakú tú predstavu, ako najlepšie môžem vyzerať ja a tomu dievčaťu sa chcem podobať. Takže mojím vzorom je byť najlepšia verzia seba samej.

Ako si sa vlastne dostala k fitnessu?

K fitnessu som sa dostala viac – menej náhodou. Tancovala som akrobatický rock and roll, no môj tanečný partner sa rozhodol s ním skončiť. Práve v tom čase sa začal fitness rozvíjať aj vo Zvolene, a tak mi moja vtedajšia trénerka navrhla, aby som to skúsila. Vôbec sa mi nepáčilo, že by som mala vystupovať sama. Na naliehanie trénerky a mojich rodičov som sa na to dala.

Po prvýkrát ma šport uchvátil na mojej prvej súťaži, kde som videla tie staršie a skúsenejšie pretekárky. Všetko, čo som videla, som jednoducho chcela vedieť aj ja a potom to už išlo samo. Začala som na sebe pracovať. Chcela som sa stále zlepšovať, posúvať sa dopredu a už som sa tohto cieľu nepustila. To je to, čo ma pri ňom drží aj teraz. Byť stále lepšia ako som bola a keď vidím, že to funguje, viem, že som si vybrala správne.

Čítajte tiež:

FOTO: Mladý Bystričan parádne zavŕšil sezónu. Triumf na galavečere bojových športov

FOTO: Akčná NOVINKA si získava Bystričanov. Vyskúšali ste už Laser Game?

FOTO: Majsterkou sveta vo fitness sa stala gymnazistka z Bystrice
28
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM